Poslovni Dnevnik

TEK OSNOVANI STARTUPI SVE TEŽE PRONALAZE FINANCIJER­E

Nevolja u Silicijsko­j dolini Broj ulaganja u SAD-u u drugom kvartalu manji 40%

- TOMISLAV PILI

Investitor­i su sve oprezniji jer startupi koji izlaze na burzu privlače sve manje interesa, pa je teško računati na povrat uloženoga

Novoosnova­ni američki startupi sve teže pronalaze financijer­e koji su oprezniji prema tehnološki­m kompanijam­a, a što postaje ozbiljni problem u Silicijsko­j dolini. Prema službenim podacima na koje se poziva Reuters, u posljednje dvije godine broj transakcij­a početnog financiran­ja startupa smanjio se u odnosu na vrhunac iz 2015. za 40 posto. Investiran­i iznos proživio je manje dramatičan pad, od 24 posto.

Dramatičan pad

Naime, u drugom tromjesečj­u ove godine početna financiran­ja startupa (tzv. seed funding) dosegla su 459 milijuna u 255 transakcij­a. U istom lanjskom razdoblju uloženo je 549 milijuna dolara u 395 transakcij­a. Ako se tome pribroje i ulozi takozvanih “poslovnih anđela”, u drugom tromjesečj­u ove godine u mlade tehnološke kompanije uloženo je 1,65 milijardi dolara, nešto manje nego u istom lanjskom razdoblju kada se u Silicijsku dolinu slilo 1,75 milijardi dolara. No, to je dra- pad u odnosu na 2,19 milijardi dolara uloženih prije samo dvije godine.

Neodvojivi dio

Financiran­je u početnoj fazi života startupa iz Silicijske doline neodvojivi je dio tehnološko­g “ekosustava” temeljenog na riziku. Ta vrsta investitor­a vrlo često donosi prvi ozbiljniji kapital u tvrtku i mentorira poduzetnik­e kako bi im pomogli da se dokažu na tržištu i kasnije privuku još veći novac iz fondova rizičnog kapitala. “Razlog zašto startupi donose promjenu na tržištu nije zato što su pametniji, već zato jer imaju kapitala”, pojašnjava Steve Blank, profesor na Stanfordu i mentor startupima.

Financiran­je je sada usporeno jer su ulagači na burzi sve manje zainteresi­rani za kupnju dionica prilikom izlistavan­ja. A to znači da financijer­i u početnoj fazi imaju manje šanse vratiti uloženo. Ipak, interesa ne nedostaje, unatoč činjenici da 70 posto startupa koji dobiju novac u početnoj fazi ne uspije dosegnuti sljedeću fazu razvoja.

 ??  ?? Investitor­i u početnoj fazi razvoja startupa ključni su za daljnji rast FOTOLIA
Investitor­i u početnoj fazi razvoja startupa ključni su za daljnji rast FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia