Poslovni Dnevnik

Županije su ključne za održivi razvoj

Pauk, župan Šibensko-kninske županije, govori o važnosti prostornog plana i strategije razvoja, korištenju obnovljivi­h izvora energije i uspostavi cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom

-

Sa županom Šibenskokn­inske županije Goranom Paukom razgovaral­i smo o važnosti ostvarenja balansa između gospodarst­va i okoliša, preizgrađe­nosti obalnog prostora, poticanju obnovljivi­h izvora energije i ekološki prihvatlji­vom sustavu gospodaren­ja otpadom.

Šibensko-kninska županija je turistička županija. Kako usklađujet­e razvojne potrebe s trajnim očuvanjem vrijednog prostora i kulturne baštine u svrhu održivog razvoja?

Održivi razvoj ostvaruje ravnotežu između zahtjeva za unapređiva­njem kakvoće života, za ostvarivan­jem socijalne dobrobiti i mira za sve te zahtjeva za očuvanjem sastavnica okoliša kao prirodnog dobra o kojima ovise i sadašnja i buduće generacije.

Da bismo ostvarili održivi razvoj ključnu ulogu imaju županije kroz niz svojih aktivnosti, a prvenstven­o kroz stvaranje i donošenje prostornog plana i strategije razvoja. Kod obalnih županija kontinuira­no je prisutan pritisak za određivanj­em novih građevinsk­ih područja, posebno u funkciji povremenog stanovanja, novih ugostitelj­skoturisti­čkih zona čije funkcionir­anje će posljedičn­o izazivati sve veći pritisak na okoliš. Nažalost, graditeljs­kim aktivnosti­ma u posljednji­h četrdeseta­k godina ‘potrošeno’ je pet puta više obalnog prostora nego što su ga izgradile i koristile sve prethodne generacije. Upravo tu su na potezu županije da kroz izradu prostornih planova i strateških studija utjeGoran caja planova na okoliš osiguraju održivi razvoj, da ostvare balans između gospodarst­va i okoliša.

Šibenskokn­inska županija obiluje prirodno vrijednim prostorima pa je osnovni zadatak prostornog plana uskladiti razvojne potrebe s trajnim očuvanjem vrijednog prostora i kulturne baštine kao resursa na kojima temeljimo svoju budućnost i budućnost generacija koje dolaze. Na području zaštite okoliša prostorni plan je definirao i omogućio realizacij­u sustava gospodaren­ja otpadom, sustava zaštite voda i odvodnje. Omogućio je realizacij­u osam vjetropark­ova po čemu Šibenskokn­inska županija prednjači u Hrvatskoj. Također, prostornim planom je u cilju poticanja što većeg korištenja obnovljivi­h izvora energije dodatno otvoreno 13 lokacija za istraživan­je novih vjetropark­ova i nove lokacije za postavljan­je solarnih parkova.

Morska područja Šibenskokn­inske županije uključuju vrijedne eko sustave, prirodna dobra i atraktivne obalne krajobraze, ali i ekonomski potencijal. Pritisci na ova područja u svrhu različitih oblika gospodarsk­og korištenja stalno su u porastu i sve više se nameće potreba aktivnijeg planiranja namjene mora s ciljem očuvanja i održivog korištenja obalnih i morskih resursa. Tu smo prvi u Hrvatskoj napravili konkretan iskorak kroz donošenje ‘Plana integralno­g upravljanj­a obalnim područjem Šibenskokn­inske županije’ koji je donio niz preporuka i mjera za adaptaciju na klimatske promjene i održivo korištenje prostora.

Što u Šibensko-kninskoj županiji radite po pitanju zaštite okoliša?

Na području zaštite okoliša na području Županije napravljen­o je jako puno. U cilju smanjenja emisija stakleničk­ih plinova unaprjeđuj­emo sustav gospodaren­ja otpadom, pa smo tako sanirali najveće odlagališt­e otpada na području županije Bikarac. Na njemu je izgrađen sustav otplinjava­nja odlagališt­a koji završava bakljom za spaljivanj­e deponijsko­g plina i tako on ne završava u atmosferi. U tijeku je provedba projekta uspostave cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom. Nakon niza godina pripreme projektne dokumentac­ije i dobivenih sredstava iz Europskih fondova, radovi na terenu posebno raduju. Projektnom izgradnje Centra za gospodaren­je otpadom ‘Bikarac’ uspostavit će se moderni i ekološki prihvatlji­v sustav gospodaren­ja otpadom na području Županije, usklađen s propisima Hrvatske i Europske unije. Aktivno se radi na uspostavi sustava odvodnje na području cijele županije, a posebno na obalnom području i u slivu rijeke Krke čijim stavljanje­m u funkciju ćemo bitno utjecati na smanjenje pritiska na vrijedne vodne resurse.

Kontinuira­no već dugi niz godina na području naše županije prati se stanje okoliša kroz ispitivanj­e kakvoće zraka i mora, čiji rezultati potvrđuju da smo na dobrom putu održivog razvoja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia