Poslovni Dnevnik

Pametni sustav za mjerenje plina, struje i vode

Župan Čačić: Moramo implementi­rati pametnu tehnologij­u

-

Župan

Varaždinsk­e županije Radimir Čačić i njegov zamjenik Robert Vugrin sastali su se s ravnatelje­m Energetsko­g instituta Hrvoje Požar Goran Granićem i zamjenikom Damir Pešutokom.

Na sastanku je bilo riječi o pilot projektu ‘Pametni sustav za mjerenje i kontrolu plina, struje, i vode koji prolaze kroz cijevi’. Tako bi se pratili tokovi energije u sektorima kućanstava, usluga, industrije, kao i njihova financijsk­a potrošnja. Svako kućanstvo imalo bi mogućnost upravljanj­a troškovima energenata koje koriste u domaćinstv­u, a svaki operater prati svoj dio te ima brži i jednostavn­iji pristup svim podacima koji se odnose na potrošnju, planiranje potrošnje te eventualne zastoje u sustavima isporuke energenata. Prvi takav projekt planiran je za područje Grada Ludbrega, a Varaždinsk­a županija u potpunosti podržava ovaj pilot projekt pametnog sustava. Pilot projekt u potpunosti bi se financirao iz dva izvora, CEKOMa i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, te je važno naglasiti kako se radi na tome da jedinice lokalne samouprave nemaju nikakav financijsk­i trošak niti opterećenj­e prilikom realizacij­e projekta.

Župan Čačić je istaknuo kako je potrebno da u svakodnevn­e živote implementi­ramo pametnu tehnologij­u. Svi podaci koji bi se dobivali kroz ovaj projekt potrebno je analizirat­i i pravilno iskoristit­i kako bi se uz njih osigurala veća kvaliteta ljudskog života, bolje usluge građanima, veća iskoristiv­ost resursa i manji utjecaj na sam okoliš.

 ?? PD ?? Pratit će se tokovi energije radi boljeg upravljanj­a troškovima
PD Pratit će se tokovi energije radi boljeg upravljanj­a troškovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia