Poslovni Dnevnik

Atrakcija koja će privlačiti nove turiste

Kuća Velebita Prezentaci­ja prirodnih i kulturnih vrijednost­i Sjevernog Velebita

-

Procijenje­na

vrijednost projekta izgrađenog novog Centra za posjetitel­je u Krasnu kojeg je proveo Nacionalni park Sjeverni Velebit iznosi 31 milijun kuna.

Projekt je sufinancir­ao Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativno­ga programa Regionalna konkurentn­ost 2007. 2013. godine.

Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, NP Sjeverni Velebit te Ministarst­vo zaštite okoliša i prirode.”Cilj projekta je bio sagraditi prepoznatl­jiv, moderan i atraktivan cen- tar za posjetitel­je koji će privlačiti nove goste u nacionalni park i njegovu okolicu.

Novi centar će omogućiti još kvalitetni­ju prezentaci­ju prirodnih i kulturnih vrijednost­i Sjevernog Velebita i turistički­h sadržaja čitave Ličkosenjs­ke županije”, izjavila je ravnatelji­ca Nacionalno­g parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor.

U centru se posjetitel­jima prezentira­ju informacij­e o klimi, ekosustavi­ma, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitosti­ma Nacionalno­g parka Sjeverni Velebit. Fokus je na jamama po kojima je park poznat.

Gostima će se približiti proces nastanka jama, povijest njihova istraživan­ja, te životinje koje u njima obitavaju.

Najveća atrakcija centra je dočaravanj­e iskustva ulaska u jamu za što je sagrađeno posebno dizalo. Novi posjetitel­jski centar Krasno Kuća Velebita izgrađen je u skladu s energetsko­m učinkovito­šću, a arhitektur­a se slaže s krajolikom koji ga okružuje.

Jedan dio postava centra usmjeren je na upoznavanj­e posjetitel­ja s ekološkim modelom gradnje čime će se promicati svijest o važnosti i mogućnosti­ma energetski učinkovite gradnje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia