Poslovni Dnevnik

Energetska obnova povećala broj novoupisan­ih učenika

Uređenje Dvije područne osnovne škole Jakšić dobile toplinsku fasadu, izolaciju stropa te novo krovište i stolariju

-

Požeškosla­vonska

županija je u suradnji sa svojim školama i razvojnom agencijom PANORA, u lipnju 2017. uspješno završila još dva projekta energetske obnove škola. Radi se o dvije područne škole Osnovne škole Jakšić kojima je, kao i velikom broju područnih škola, prijetilo zatvaranje da nije uloženo u njihovu obnovu. Upravo iz ovih razloga Županija se posebno istaknula u prijavi projekata na javne pozive Pilot projekti energetske obnove škola financiran­i iz Europskih fondova: Izrada dokumentac­ije i Energetska obnova. Po broju ukupno potpisanih ugovora o bespovratn­im sredstvima Županija je druga u Hrvatskoj s ukupno 14 projekata, a kada se izdvoje samo projekti energetske obnove od ukupno 33 odobrena projekta, na području Požeškosla­vonske županije odobreno je osam projekata što je stavlja na prvo mjesto u odnosu na sve županije.

Najčešći radovi energetske obnove obuhvaćaju izradu toplinske fasade, toplinsko izoliranje poda, stropa ili krovišta, zamjenu postojeće stolarije, ali i druge mjere poput novih sustava grijanja. Većina zgrada postiže uštede toplinske energije za grijanje veće od 50 posto i prelaze u veće energetske razrede. Sve ovo osigurava školama više sredstava za poboljšanj­e odgojno obrazovnih djelatnost­i i ugodniji rad nastavnici­ma i učenicima pružajući im jednake mogućnosti koje imaju i njihovi vršnjaci u drugim školama.

Požeškosla­vonska županija na ovaj način nastoji osigurati bolje uvjete za život, a time i ostanak mladih obitelji na ruralnim područjima. Rezultati projekta se već vide u povećanju broja upisanih učenika u područnim školama koje su obnovljene. Županija radi i dalje te već ima pozitivne odluke za financiran­je 12 novih projekata, čime će sveukupno uložiti preko 26 milijuna kuna u energetsku obnovu školskih zgrada.

 ??  ?? Školama je prijetilo zatvaranje
Školama je prijetilo zatvaranje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia