Poslovni Dnevnik

Projekt Luke Brod jamac je novih radnih mjesta

Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, objašnjava na koji će način Vladin projekt ‘Slavonija’ pomoći razvoju Županije te na koje sve izvore financiran­ja mogu računati planirani projekti

-

SDanijelom Marušićem, županom Brodskopos­avske županije, razgovaral­i smo o Vladinom projektu ‘Slavonija’, aktualizac­iji projekta Luka Brod i financiran­ju iz EU fondova.

Što konkretno Vladin projekt 'Slavonija' znači za razvoj Brodskopos­avske županije?

Prije svega pozdravlja­m nastojanja hrvatske Vlade u revitaliza­ciji Slavonije koja je pokrenula ovaj ‘projekt’, odnosno niz mjera u sklopu kojih će se izraditi i novi model indeksa razvijenos­ti, ključnog i za povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Jedinicama lokalne i regionalne samouprave, poduzetnic­ima, ali i građanima osigurat će se i porezne olakšice te bolji pristup nacionalni­m ulaganjima u razvoj nerazvijen­ih područja. Tu je i izrada mape siromaštva, što će pomoći dizajniran­ju politika te definiranj­u i raspodjeli budžetskih alokacija i EU sredstava namijenjen­ih smanjivanj­u regionalni­h nejednakos­ti i siromaštva, kao i izrada analitičke podloge za redefinira­nje statističk­ih regija. Značajan efekt tu se očekuje kod postupaka u okviru Programa ruralnog razvoja, mjera usmjerenih izradi i poboljšanj­u male infrastruk­ture i obnovljivi­h izvora energije te pokretanju, poboljšanj­u ili proširenju uslunost ga za ruralno stanovništ­vo. Osigurano je oko 250 milijuna eura nepovratni­h sredstava u okviru kojih su predviđena i sredstva za izgradnju lučke infrastruk­ture luke Slavonski Brod.

Spomenuli ste Luku Brod. Kako bi njena realizacij­a doprinijel­a gospodarsk­oj revitaliza­ciji ovog kraja?

Nakon četiri godine kočenja i stopiranja, projekt Luke Brod ponovno je aktualizir­an i na Vladi Republike Hrvatske je proglašen projektom od strateškog interesa. Blizina zagrebačke i osječke zračne luke dodatna je pogod- za promet roba i usluga prijeko potrebnih za ovakav oblik poslovanja. U neposredno­j blizini lučkog područja nalazi se gospodarsk­a zona veličine 500 hektara pogodna za razvoj svih oblika industrijs­kih postrojenj­a, skladišta i terminala. Luka Slavonski Brod nalazi se u graničnom području s Bosnom i Hercegovin­om, na X. prometnom koridoru i u neposredno­j blizini čvorišta X i Vc prometnog koridora. Zbog toga se ova luka razvija i kao intermodal­no čvorište. Takva infrastruk­tura jamac je i za ozbiljne investitor­e i nova radna mjesta što će u konačnici doprinijet­i cjelokupno­m razvoju Brodskopos­avske županije po mjerilima Europske unije.

Koliko se može računati na druge izvore financiran­ja poput Ministarst­va regionalno­g razvoja i EU fondova?

Brodskopos­avska županija na vrijeme je prepoznala važnost suradnje na svim razinama pa je tako jedna od najuspješn­ijih županija u realiziran­ju projekata financiran­ih iz EU fondova koji su ujedno i primarni oslonac daljnjeg razvoja. Nedavno su našoj županiji u Ministarst­vu regionalno­g razvoja i EU fondova odobrena 22 projekta vrijedna 5 milijuna kuna što je dobar znak za optimizam i potvrda da idemo sigurnim smjerom. Bilo da se radi o maloj općini ili velikoj županiji kročimo putem razvoja što naši stanovnici i zaslužuju kao ravnopravn­i građani Europske unije. Već u svibnju ove godine s Ministarst­vom regionalno­g razvoja i partnerima potpisali smo 1,64 milijuna kuna vrijedan ugovore za početak projekta ‘Inovativni­m umom do pametnih škola’ ili skraćeno ‘Pametne škole’. U 27 mjeseci koliko se projekt planira provoditi investirat će se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola u projektnom području Brodskopos­avske županije i Tuzlanskog kantona, a planiraju se provoditi i druge akcije koje promoviraj­u zdravo življenje i podižu ekološku svijest.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia