Poslovni Dnevnik

Od 2013. uloženo preko 50 milijuna kuna u projekte energetske učinkovito­sti

Priznanje Za energetsku obnovu škola dobili prestižnu nagradu Energy Globe

-

Od

2013. do danas u projekte izgradnje, obnove zgrada i rekonstruk­cije – škola, domova zdravlja, dječjih vrtića, zgrada javne uprave i slično, Krapinskoz­agorska županija uložila je preko 50 milijuna kuna što ju čini jednom od najuspješn­ijih u Hrvatskoj.

Projektima energetske učinkovito­sti koje provodi Krapinskoz­agorska županija otvaraju se i brojna radna mjesta jer se u projekte uključuju lokalne tvrtke, projektant­i, instalater­i, te ostali potrebni stručnjaci. Županija je kao prva u Hrvatskoj počela sufinancir­ati energetsku obnovu obiteljski­h kuća, do 2015. kada je ovaj program postao nacionalni, a provodi ga FZOEU, ugrađeno je 334 sustava obnovljivi­h izvora energije (solarni kolektori, kotlovi na biomasu, dizalice topline), poboljšana je energetska učinkovito­st u 208 obiteljski­h kuća te su provedene investicij­e u obiteljske kuće vrijedne preko 11 milijuna kuna.

Napori i rezultati Krapinskoz­agorske županije prepoznati su i izvan granica Hrvatske pa smo za projekt energetske obnove 10 osnovnih škola u svibnju 2014. nagrađeni i prestižnom svjetskom nagradom – Energy Globe. Ukupne uštede energije na razini 10 škola kreću se iznad 40 posto, dok pojedinačn­e uštede kao na primjer u Područnoj školi Hum Stubički idu do visokih 72 posto. Poseban uspjeh nakon šest goČlanovi dina rada je i potpuno je obnovljeni dvorac Bračak u Zaboku. Uz financiran­je FZOEU u iznosu od 24 milijuna kuna, dvorac Bračak rekonstrui­ran je tijekom 2016. prema nisko energetski­m standardim­a gradnje i jedinstven je primjer dobre prakse u području energetske učinkovito­sti povijesnih zgrada.

Energetski centar Bračak danas je vodeće mjesto okupljanja energetski­h stručnjaka iz Hrvatske i Europe i mjesto rada ukupno 40 mladih stručnjaka koji rade na projektima za dobrobit Krapinskoz­agorske županije i Republike Hrvatske.

 ??  ?? Dvorac Bračak jedinstven je primjer dobre prakse
Dvorac Bračak jedinstven je primjer dobre prakse

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia