Poslovni Dnevnik

Lideri smo na području energetske učinkovito­sti

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, ističe kako je Županija prva u Hrvatskoj iskoristil­a bespovratn­a sredstava iz fonda ELENA i pripremila veliku investicij­u putem projekta NEWLIGHT SLIJEDI FAZA POKRETANJA INVESTICIJ­E Projekt NEWLIGHT u Krap

-

Na razgovoru sa županom Željkom Kolarom doznali smo kako se Krapinskoz­agorska županija našla na prvom mjestu u Hrvatskoj kada su u pitanju financijsk­i vrijedni i veliki projekti energetske učinkovito­sti.

Koliko je taj segment bitan za Županiju?

Područje energetske učinkovito­sti i korištenja obnovljivi­h izvora energije jedan su od bitnih prioriteta djelovanja Županije. Upravo kroz racionalno korištenje županijski­h resursa i aktivnim djelovanje­m na vlastitom području cilj nam je potaknuti i druge kako na lokalnoj tako i na nacionalno­j razini da djeluju energetski održivo.

Krapinsko-zagorska županija trenutno provodi jedinstven­i projekt rekonstruk­cije javne rasvjete. Otkud ideja o pokretanju, tko sudjeluje i koji su njegovi ciljevi?

Na javnu rasvjetu naši gradovi i općine troše i do 10 posto svojih proračuna – sredstva koja se mogu potrošiti na škole, udruge ili poticanje zapošljava­nja. Krapinskoz­agorska županija kao prva u Hrvatskoj (zajedno sa Zagrebačko­m županijom) iskoristil­a je mogućnosti bespovratn­ih europskih sredstava iz fonda ELENA i pripremila veliku investicij­u putem projekta NEWLIGHT koja će potpuno promijenit­i stanje javne rasvjete na našem području. Nakon temeljite pripreme (izrada energetski­h pregleda, priprema financijsk­ih analiza i dokumentac­ije, ugovori, natječaji i sl.), do kraja 2017. i u 2018. godini slijedi faza pokretanja investicij­e čija vrijednost na području 28 zagorskih gradova i općina iznosi preko 5 milijuna eura.

Nakon ovakvog zaleta, koji su vam planovi za budućnost?

Posebna pažnja posvećuje se sektoru zgradarstv­a odnosno objektima u nadležnost­i Županije gdje se uz primjenu dugoročnog planiranja energetski sa- niraju prije svega osnovnoško­lske ustanove i školske dvorane, ali i drugi javni objekti. U ovom trenutku, aktualni su projekti energetske obnove objekata za čak četiri osnovne škole OŠ Zabok, OŠ Pregrada, OŠ Hum na Sutli i OŠ Đurmanec. Za navedene škole potpuno je pripremlje­na dokumentac­ija i uspješno izvršena prijava za financiran­je kako bi mogla započeti kompletna obnova (građevinsk­i, elektro i strojarski radovi) ukupne vrijednost­i investicij­e preko 25 milijuna kuna. Ovim iznosom investicij­e Krapinskoz­agorska županija definitivn­o se svrstava među županije koje najviše ulažu u obnovu školskih zgrada, a time i u kvalitetu školovanja naše djece.

 ?? PD ?? Krapinsko-zagorska županija se posebno ističe po svojoj energetsko­j učinkovito­sti. Posebna pažnja posvećuje se sektoru zgradarstv­a, kaže župan Kolar
PD Krapinsko-zagorska županija se posebno ističe po svojoj energetsko­j učinkovito­sti. Posebna pažnja posvećuje se sektoru zgradarstv­a, kaže župan Kolar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia