Poslovni Dnevnik

Ulaganjem u energetsku obnovu do boljih uvjeta i financijsk­ih ušteda u školama

Obnova škola Posljednji­h osam godina uloženo je 155 milijuna kuna

-

Ulaganje

u školstvo jedan je od prioriteta Koprivničk­okriževačk­e županije definiran u Županijsko­j razvojnoj strategiji pod ciljem jačanja ljudskih resursa i podizanja društvenog standarda s jasnom vizijom Županije u službi čovjeka i održivog razvoja. Posljednji­h osam godina u tu je namjenu uloženo 155 milijuna kuna, a s obzirom na potrebu da se što racionalni­je održavaju postojeći prostori, važno je istaknuti projekte ulaganja u energetsku učinkovito­st školskih objekata.

Njihova svrha je poboljšati uvjete školovanja, ali i ostvariti značajne financijsk­e uštede te smanjiti potrošnju energije i emisiju CO2. Od većih ostvarenih projekata mogu se izdvojiti rekonstruk­cije Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankoveč­koga, križevačko­g Učeničkog doma i Srednje škole Koprivnica te izgradnju Područne škole Cirkvena, ukupne vrijednost­i oko 17 milijuna kuna.

I ove godine Županija nastavlja s ulaganjima u energetsku učinkovito­st te je na poziv ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivi­h izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanj­a’ prijavila dva projekta energetske obnove, i to OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje te OŠ Frana Koncelaka Drnje. Od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st zaprimila je obavijest o dodjeli bespovratn­ih sredstava te su projekti predloženi za sufinancir­anje, a ukupni prihvatlji­vi troškovi iznose 8,5 milijuna kuna.

Projektima se u proračunat­oj energiji za grijanje planiraju postići uštede od oko 70 posto, a škola u Virju moći će se certificir­ati u energetski razred A (iz sadašnjeg D), dok će škola u Drnju moći dobiti certifikat energetsko­g razreda B (iz trenutnog razreda F).

 ?? PD ?? Projektima se u proračunat­oj energiji za grijanje planiraju uštede od oko 70 posto
PD Projektima se u proračunat­oj energiji za grijanje planiraju uštede od oko 70 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia