Poslovni Dnevnik

Pariz i Rim pregovaraj­u o vojnom brodogradi­lištu

Škver smutnje Za Francusku je Fincantier­i načelno poželjan partner

- TOMISLAV PILI

Francuska vlada ne odustuje od ideje o držanju polovice vlasništva nad STX-om, a da drugu polovicu posjeduje talijanska državna tvrtka

Francuska vlada i dalje traži načina kako opravdati de facto nacionaliz­aciju brodogradi­lišta STX i uskraćivan­je vlasništva talijansko­m Fincantier­iju što se odrazilo i na političke odnose Pariza i Rima. Francuski ministar financija Bruno Le Maire u intervjuu za talijanski dnevnik Corriere della Sera izjavio je kako Francuska želi privatnog investitor­a u STXu i Fincantier­i jest najbolja opcija, ali će vlada biti prisiljena potražiti alternativ­e ako pregovori s talijanski­m škverom propadnu. “STX Saint Nazaire brodogradi­lište ne smije biti upravljano od francuske države”, izjavio je Le Maire u intervjuu objavljeno­m u utorak.

Slikovita definicija

Razgovor je objavljen uoči početka pregovora između Francuske i Italije o statusu francuskog brodogradi­lišta, vodećeg u svijetu u gradnji kruzera, ali i jedinog koje može graditi velike vojne brodove. Le Maire je izrazio nadu kako dvije strane u sljedećim tjednima mogu naći rješenje. A njega treba tražiti nakon “privremene nacionaliz­acije” STXa, kako je to slikovito definirala francuska vlada.

Naime, nacionaliz­acija je uslijedila nakon što Fincantier­i inače u vlasništvu talijanske države prošloga tjedna nije pristao na prijedlog Pariza da se vlasništvo nad STXom podijeli na pola. Podsjetimo, Fincantier­i je u svibnju pristao platiti 79,5 milijuna eura za gotovo 55 posto udjela nad STXom koje je tražilo novog vlasnika nakon što je prijašnji vlasnik, korejska kompanija STX, propao.

Talijani nisu po volji

Međutim, ulazak Talijana nije po volji francuskoj vladi koja škver u Saint Nazaireu smatra strateškom kompanijom. Zanimljivo, takvu je odluku donijela administra­cija Emmanuela Macrona koji se načelno zalaže za ekonomske slobode i eliminacij­u države iz ekonomskih tijekova. Bruno Le Maire tvrdi kako odluka o STXu nije usmjerena protiv Italije te kako bi Fincantier­i imao pravo imenovanja čelnog čovjeka brodogradi­lišta ako pristane na opciju vlasništva 50:50.

FINCANTIER­I JEST NAJBOLJA OPCIJA, ALI ĆEMO POTRAŽITI ALTERNATIV­E B. Le Maire ministar

 ?? REUTERS ?? Francuski ministar financija Bruno Le Maire
REUTERS Francuski ministar financija Bruno Le Maire

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia