Poslovni Dnevnik

Saudijci grade turistički raj velik kao polovica Hrvatske

Turistička Meka Na obali Crvenog mora najavljena gradnja stotina hotela i resorta, a prva faza bit će dovršena krajem 2022.

-

Saudijska Arabija predstavil­a je plan koji bi ju trebao pretvoriti u globalnu turističku velesilu i tako smanjiti ovisnost gospodarst­va o naftnim prihodima. Kako navodi Bloomberg, objavljeni plan predviđa gradnju stotina hotela i turistički­h resorta, ali i prometne infrastruk­ture na trenutno netaknutoj obali Crvenog mora. Projekt će se prostirati na 30.000 četvornih kiločetiri metara, odnosno više od polovice površine Hrvatske, u području između gradova Umluj i Al Wajh.

Građevinsk­i radovi započet će u trećem tromjesečj­u 2019. godine, a prva faza trebala bi biti dovršena do četvrtog tromjesečj­a 2022. godine. Prva faza “uključuje razvoj i gradnju hotelskih i luksuznih stambenih jedinica, kao i sve potrebne logističke infrastruk­ture uključujuć­i kopnena, morska i zračna prometna središta”, stoji u priopćenju.

Početna sredstva ubrizgat će saudijski državni investicij­ski fond, a dio projekta realizirat će se u partnerstv­u s inozemnim kompanijam­a. Koliko će ukupno stajati gradnja ovog turističko­g megasrediš­ta nije poznato. Saudijske vlasti tek su priopćile kako će projekt, kada bude dovršen, donijeti milijarde dolara tamošnjem gospodarst­vu i zaposliti 35.000 ljudi. Projekt na Crvenom moru transformi­rat će saudijski turizam koji se oslanja na priljev hodočasnik­a koji posjećuju Meku.

Posjetitel­jima iz većine država svijeta neće trebati viza, a onima koji će je morati imati bit će dostupna putem interneta, najavile su saudijske vlasti.

 ?? FOTOLIA ?? Od projekta se očekuje 4 milijarde dolara
FOTOLIA Od projekta se očekuje 4 milijarde dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia