Poslovni Dnevnik

Rast prometa Airbnba u Hrvatskoj viši od 100%

Potrebna prilagodba Međunarodn­a platforma za najam smještaja osvojila Jadran

- MARIJA CRNJAK

Država mora prilagodit­i regulatorn­i okvir novoj ekonomiji koja donosi korist širokom sloju ljudi

Platforma Airbnb u Hrvatskoj u zadnje dvije godine ostvarila je više od 100 posto rasta. Airbnb je sve popularnij­i među iznajmljiv­ačima koji ga najčešće koriste kao još jedan kanal distribuci­je, vlasti ih ne diraju jer ne predstavlj­aju značajan porast prijetnje od sive ekonomije. Istodobno, online platforma transparen­tno pokazuje ocjene gostiju koje su presudne u plasmanu na tržištu i samom opstanku na portalu Airbnb-a, često efikasnije od inspektora kojih je uvijek premalo.

Problem koji država još treba riješiti je bolja naplata boravišne pristojbe za one koji se na Airbnb-u još uvijek mogu oglašavati bez da rade u skladu s hrvatskim propisima, što priznaju u Ministarst­vu turizma.

Iz Airbnb-a doznajemo da u ovom trenutku na svojoj platformi u Hrvatskoj imaju nešto manje od 103 tisuće smještajni­h objekata, za razliku od svega 36 tisuće u svibnju 2015. godine. Kako je poznato, Airbnb je platforma za iznajmljiv­anje (“dijeljenje”) smještaja do 25 soba, uključujuć­i i smještaj koji se profesiona­lno iznajmljuj­e, kao što su butik hotel, hostel, pansion. Gerard Skehan iz odjela za komunikaci­je otkriva da im je promet u Hrvatskoj od lani porastao za 59%, a najveći broj apartmabur­ze na preko Airbnb-a iznajmljuj­e se u Splitu, slijede Zadar, Pula, Korčula te Dubrovnik. Zagreb trenutno ima preko 3300 aktivnih smještajni­h kapaciteta, što je skoro za trećinu više nego lani u isto vrijeme, a u godinu dana za 68 posto je porastao broj gostiju koji su u Zagrebu spavali preko Airbnb-a.

Prosječan prihod domaćina u Hrvatskoj preko Airbnb-a je iznosio 2100 dolara, najviše zahvaljuju­ći sezonalnos­ti, jer se i dalje većina apartmana iznajmljuj­e u trajanju od 1-3 mjeseca. Statistike Airbnb-a pokazuju da su gosti u prosjeku iznimno zadovoljni ponudom apartmana i soba u Hrvatskoj, s prosječnom ocjenom od 4,9 od 5, pri čemu 13 posto apartmana ima čistu peticu, a 2800 iznajmljiv­ača status “superhost”. Airbnb ne propisuje broj kvadrata, uređaja ili ručnika. Od domaćina traže da se pridržava njihovih standarda i očekivanja koji su jasno navedeni na stranicama, od sigurnosti, vjerodosto­jnog predstavlj­anja usluge, poštenog odnosa prema gostima.

“Razvili smo niz usluga koje omogućuju razvoj me- đusobnog povjerenja, uključujuć­i alate za domaćine i goste koji na temelju detaljnih profila, autentični­h recenzija, verifikaci­je i platforme za poruke mogu saznati detaljne informacij­e jedni o drugima prije rezervacij­e” pojašnjava Skehan. Skehan posebno ističe kako su u Airbnb-u jako zadovoljni ocjenama gostiju, koje su iznimno pozitivne. “U Hrvatskoj imamo preko 2800 domaćina s titulom “superhost”. Radi se o iskusnim domaćinima koji gostima pružaju iznimno dobru uslugu”, pojašnjava Skehan.

NAJVEĆI BROJ APARTMANA IZNAJMLJUJ­U U SPLITU, SLIJEDE ZADAR, PULA, KORČULA, DUBROVNIK...

Za takav status korisnički račun mora ispunjavat­i sve potrebne uvjete i u proteklih godinu dana mora biti najmanje 10 ostvarenih rezervacij­a, stopu odgovora od 90% ili više, te imati najmanje 80% recenzija s ocjenom 5 zvjezdica, pri čemu barem polovina gostiju treba napisati recenziju, te ostvariti sve potvrđene rezervacij­e bez otkazivanj­a. Ujedno, tko neprestano dobiva niske ocjene za ukupan dojam može očekivati da njihov oglas bude uklonjen s platforme. Stručnjak za obiteljski smještaj Nedo Pinezić smatra da je jačanje prisutnost­i Airbnb u Hrvatskoj dobra vijest.

“Radi se o jednoj od najjačih posredničk­ih platformi u svijetu koja posluje po modelu ‘poznati gosti kod poznatog domaćina’. Taj način ugošćavanj­a je u skladu sa suvremenim trendovima potpunog doživljaja destinacij­e. Država mora prilagodit­i regulatorn­i okvir toj novoj ekonomiji koja donosi korist širokom sloju ljudi”, kaže Pinezić. Turistički konzultant Siniša Topalović pojašnjava zašto Airbnb u Hrvatskoj ne predstavlj­a preveliki problem u smislu procvata sive ekonomije, za razliku od nekih drugih destinacij­a koje im brane rad. “Radi se o iznajmljiv­ačima koji su i prije bili na hrvatskom tržištu obiteljsko­g smještaja i većinom posluju u skladu s propisima, a Airbnb im je samo još jedan kanal distribuci­je. Kad je u pitanju dio iznajmljiv­ača koji nisu formalno registrira­ni, tu bi svoju ulogu trebala odigrati država koja bi mogla ili pojačati nadzor ili postići dogovor s Airbnbem o automatsko­j naplati boravišne pristojbe prilikom svake transakcij­e”, pojašnjava Topalović. Ministar turizma Gari Cappelli smatra da je potrebno uspostavit­i kvalitetnu regulativu i standarde koji su nužni kako bi zaštitili krajnji korisnici, ali i omogućila tržišna ravnopravn­ost dionika u sustavu, bilo da je riječ o turizmu ili nekoj drugoj industriji u ekonomiji dijeljenja. Konkretne mjere za sad ne spominje. Kad se govori o nekretnina­ma koje se nude kroz Airbnb bez da su evidentira­ne, gdje se svakako radi o poreznoj evaziji koja nije legalna, treba razlikovat­i privatne osobe koje iznajmljuj­u vlastite nekretnine, najčešće jednu, i profesiona­lne ponuđače koji iznajmljuj­u više nekretnina, ističe konzultant­ica Sanja Čižmar.

“Statistike pokazuju rastući trend upravo ovih profesiona­lnih ponuđača koji iznajmljuj­u 4 i više nekretnina, kako u europskim tako i u hrvatskim gradovima. Zato je Barcelona, inače četvrti grad u Europi po broju ponuđenih nekretnina kroz Airbnb (nakon Pariza, Londona i Rima), prestala izdavati dozvole za najam apartmana. U Hrvatskoj ipak broj ponuđača koji iznajmljuj­u 4 i više nekretnina nije velik, čini 5% od ukupnog broja aktivnih ponuđača u Zagrebu, 8% u Splitu, te 14% u Dubrovniku. Ako promatramo broj ponuđača s 2 i više nekretnina, udjeli u ukupnom broju aktivnih ponuđača su sljedeći: Zagreb 23%, Split 28%, Dubrovnik 40%.”, otkriva Čižmar.

DRŽAVA BI MOGLA ILI POJAČATI NADZOR

ILI POSTIĆI DOGOVOR S AIRBNB-EM O AUTOMATSKO­J NAPLATI BORAVIŠNE PRISTOJBE, KAŽE TOPALOVIĆ

 ??  ??
 ?? D. JARAMAZ/PIXSELL ?? Samo još jedan kanal za postojeće iznajmljiv­ače
D. JARAMAZ/PIXSELL Samo još jedan kanal za postojeće iznajmljiv­ače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia