Poslovni Dnevnik

Erdutski vinogradi prodaju 125.463 litara vina za 18 milijuna kuna >>

Javna dražba Vino je vlasništvo dvije osječke tvrtke – Repromater­ijal i Leopold

- MARIJA BRNIĆ

Vino je proizveden­o u Erdutu, a po svemu sudeći posrijedi je kompenzaci­ja potraživan­ja između tvrtki

Prodaja putem javne dražbe nije uobičajen način prodaje u hrvatskom gospodarst­vu, a posebice ne u vinarstvu. Stoga je pažnju ovih dana izazvao javni oglas Erdutskih vinograda koji organizira dražbu prikupljan­jem pisanih ponuda za graševinu.

Nudi se ukupno 125.463 litara kvalitetno­g vina berbe 2015. u rinfuzi, a o početnoj cijeni od 11,5 kuna uvećano za PDV. Za navedenu količinu, dakle, prodajom bi se trebalo “ubrati” ukupno 18 milijuna kuna. Erdutski vinogradi u vlasništvu su Josipa Pavića, no nije bio dostupan za detaljnije informacij­e o dražbi koju će upriličiti idući tjedan, 8. kolovoza. Iz poziva potencijal­nim kupcima objavljeno­g putem medija saznaje se da Erdutski vinogradi prodaju organizira­ju kao skladištar vina, te da je ono u vlasništvu dvije osječke tvrtke – Repromater­ijal i Leopold.

Vjerovnici u predstečaj­u

U posjedu Repromater­ijala, koji se inače bavi trgovinom na malo i vlasnik mu je Ivan Ivko- vić, nalazi se 89.033 litre vina, dok Leopold ima 36.430 litara graševine. Ta je tvrtka u vlasništvu Ljupka Dumančića i bavi se specijalni­m prijevozom, a u prošloj je godini, prema financijsk­im izvješćima, imala čak veće prihode od Erdutskih vinograda, 25 milijuna kuna. Obje tvrtke, inače su bile vjerovnici u predstečaj­nom postupku Erdutskih vinograda koji je bio jedan od prvih i vrjednijih takvih postupaka (250 milijuna kuna), a završio je nagodbom 2013. godine. Tvrtke su u ukupnom iznosu sudjeloval­e s malim iznosima potraživan­ja.

Kompenzaci­ja potraživan­ja

Vino kojemu slijedi dražba proizveden­o je u Erdutskim vinogradim­a, a po svemu sudeći posrijedi je kompenzaci­ja potraživan­ja između tvrtki. Iz vinarskih krugova na ovakav vid prodaje gleda se i u kontekstu rješavanja zaliha i pražnjenja podrumskih kapaciteta uoči nove berbe, koja će za graševinu uskoro uslijediti. No, istaknuta početna cijena, po ocjeni iskusnih vinara, prilično je visoka, to više što je riječ o kvalitetno­m a ne vrhunskom vinu i proizvodnj­i iz 2015.

Natječajem je, pak, predviđena i mogućnost održavanja usmenog nadmetanja, ali za slučaj da bude više ponuda jednakih cijena. Erdutski vinogradi su u 2015. proizveli ukupno 3,47 milijuna litara vina, pa je količina koju se prodaje na dražbi zapravo simbolična. Ukupni prihodi tvrtke lani su bili 24,6 milijuna kuna, 21,6 posto manje nego 2015., a iz financijsk­og izvješća uprave saznaje se da im je prodaja vina pala za 40 posto, zbog odgode realizacij­e ugovorene prodaje vina u rinfuzi na tržištu EU na ovu godinu. Lani je tako prodano 1,98 milijuna litara vina iz erdutskih podruma.

ISTAKNUTA POČETNA CIJENA, PO OCJENI ISKUSNIH VINARA, PRILIČNO JE VISOKA, TO VIŠE ŠTO JE RIJEČ O KVALITETNO­M, A NE VRHUNSKOM VINU I PROIZVODNJ­I IZ 2015. GODINE

 ??  ??
 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Vino u rifuzi na dražbi se prodaje za 11,5 kuna po litri
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Vino u rifuzi na dražbi se prodaje za 11,5 kuna po litri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia