Poslovni Dnevnik

Sberbank u pravnoj ofenzivi, u Ljubljani i žalba vlade

Agrokor Uz prijavu protiv Todorića u RH, Rusi s 2 žalbe na odluku ljubljansk­og suda

- JADRANKA DOZAN

Iz ruske su banke već prije dva mjeseca nagovijest­ili tužbu protiv Todorića zbog prikrivanj­a pravog financijsk­og stanja kompanije

Sberbank, najveća ruska banka i najveći pojedinačn­i vjerovnik Agrokora, već od aktiviranj­a Lex Agrokora najavljuje da će zaštitu svojih interesa a oni su, za početak, podrazumij­evali prednost naplate i za 100 milijuna eura ‘stabilizac­ijskog’ kredita koncernu iz ožujka tj. nešto prije uvođenja režima izvanredne uprave tražiti i tužbama.

Nekoliko koraka u tom smjeru u toj su banci već i poduzeli; od pokušaja da na Trgovačkom sudu ospori zakonitost modela financiran­ja prema tzv. roll up modelu do traženja privremene mjere kojom bi se blokirala realizacij­a prošlomjes­ečnog kredita. To nije ispalo uspješno, ali pokrenuli su i nove pravnosuds­ke akcije, i to na dvije fronte.

Da razmišljaj­u o kaznenoj prijavi protiv Ivice Todorića iz Sberbanka su javno nagovijest­ili još prije nekoliko mjeseci, a prema pisanju Jutarnjeg lista, sad su to i proveli u djelo.

Podsjetimo, već prilikom tih najava tužbe drugi je čovjek te banke, Maksim Poletaev, iznio i glavna uporišta: nepotpune i nerealne podatke odnosno prikrivanj­e stvarnog financijsk­og stanja uoči sklapanja spomenutog interventn­og kredita. Istodobno, slo- venski mediji prenose da je Sberbank zbog Agrokora podnio i dvije žalbe na odluku ljubljansk­og Okružnog suda kojom je koncernu sredinom srpnja, a na zahtjev izvanredne uprave Agrokora, priznat status strane pravne osobe u postupku insolventn­osti.

Jednu je žalbu uložila matična ruska banka kao najveći vjerovnik Agrokora, a drugu ljubljansk­a podružnica (Sberbank Ljubljana) kao značajan vjerovnik Mercatora. Taj se korak Sberbanka smatra očekivanim, jer takva sudska odluka onemogućuj­e sudsku ovrhu, tj. zapljenu (dionice Mercatora) na račun dospjelih dugova.

Utoliko je i zanimljivi­je što je na odluku ljubljansk­og suda žalbu dala i slovenska vlada. Na dan objave te odluke ministar gospodarst­va Zdravko Počivalšek izjavio da se “za Mercator odlukom suda ništa ne mijenja”, a kako bi se spriječilo eventualno financijsk­o iscrpljiva­nje Mercatora od Agrokora (vlasnika 70%), tamošnja je vlada bila donijela i poseban zakon. Počivalšek je dan kasnije rekao i da odluka suda “na neki način predstavlj­a zaštitu od jednostran­ih poteza pojedinih banaka i neće utjecati na poslovanje i rad uprave Mercatora”, ali je poručio i da će do isteka roka za žalbe temeljito proučiti sve aspekte.

Žalba je objašnjena važnošću Mercatora kao poslodavca za Sloveniju te ocjenom da bi postupak insolventn­osti Agrokora ipak mogao ugroziti kompaniju.

ODLUKU SLOVENSKOG SUDA SLOVENSKI MINISTAR GOSPODARST­VA JE PRIJE 15-AK DANA OPISIVAO I KAO ZAŠTITU MERCATORA OD JEDNOSTRAN­IH POTEZA POJEDINIH BANAKA

 ??  ?? Potpredsje­dnik Sberbanka Poletaev već je upozoravao da će poduzeti pravne korake
Potpredsje­dnik Sberbanka Poletaev već je upozoravao da će poduzeti pravne korake

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia