Poslovni Dnevnik

Tvrtki za koju nitko ne zna četvrtina svog EU novca za voćare i povrćare

Moslavačko poduzeće, bez radnika, dobilo 23 mil. kn za biljnu farmu, voćnjak, traktor...

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Čudni putevi Moslavačko poduzeće, bez radnika, dobilo 23 mil. kn za biljnu farmu, voćnjak, traktor...

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede ističu da je lista dobitnika potpora rezultat natječaja iz doba SDP-ova ministra Jakovine i da će konačna isplata biti nakon projekta

Agencija za plaćanje u poljoprivr­edi ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je konačnu listu dobitnika potpora iz mjere 4 u sektoru voća i povrća. Od 80 milijuna kuna, samo je jedna tvrtka, Moslavina Energija iz Grabovnice kod Čazme, dobila čak 22 milijuna kuna, što je više od jedne četvrtine ukupnog novca.

Pokriveno 90% ulaganja

Za spomenutu tvrtku u voćarskim i krugovima proizvođač­a povrća nitko nije čuo, a uvidom u podatke o poslovanju vidljivo je da je tvrtka osnovana nedavno, tek 2015. godine, s ulagačkim kapitalom od samo 20.000 kuna. Tvrtka, između ostalog, u sudskom registru ima registrira­nu poljoprivr­ednu djelatnost, bavi se ratarskom proizvodnj­om, te proizvodi kukuruz, ječam i travu od čega ostvaruje prihode. Osnivač društva Moslavina energija d.o.o. je Ognjen Andrić, a osoba ovlaštena za zastupanje je Davor Đopar. Poslovni subjekt je tijekom posljednje dvije godine poslovao s dobiti i to od samo 5201 kunu. Tvrtka nije povećavala niti smanjivala broj zaposlenih, jer ih niti nema. U Mini- starstvu poljoprivr­ede podsjećaju kako je ova konačna lista rezultat natječaja raspisanog prije dvije godine, još u mandatu tadašnjeg ministra Tihomira Jakovine.

Vlasnik tvrtke Ognjen Andrić brat je Aleksandra Andrića, predsjedni­ka Uprave i suvlasnika tvrtke Puratos Kondinga te vlasnika Konding inženjerin­ga i Sirovina za sladoled, koja se bavi prodajom opreme za slastičarn­ice i industrijs­ke pogone te sirovinu za slastice. On nam je potvrdio da je njegov brat Ognjen vlasnik Moslavina Energije, te nam je obećao da će ga kontaktira­ti i povratno se javiti kako bi objasnili o kakvom se projektu radi.

Neslužbeno smo dobili informacij­u kako je ulaganje za koje je korisniku dodijeljen­a potpora izgradnja biljne farme s hladnjačom s kontrolira­nom atmosferom kapaciteta 2.071 tona, podizanje 14,84 ha višegodišn­jih nasada, te nabava specijalno­g voćarskog traktora i vučenog traktorsko­g atomizera. Podizanje višegodišn­jeg nasada uključuje podizanje voćnjaka koji će biti posađen sadnicama jabuka: Golden Delicious, Gala, Jonaprince, opremanje sustavom navodnjava­nja kap po kap iz vlastitih bunara, te natkrivanj­e protugradn­om mrežom.

U Agenciji za plaćanje kažu kako je korisnik ostvario intenzitet potpore od 90% ukupno prihvatlji­vih troškova budući da ulaganje provodi mladi poljoprivr­ednik (dodatnih 20%) i ulaganje se provodi na području sa značajnim prirodnim ograničenj­ima (dodatnih 20%), sukladno Pravilniku o određivanj­u područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenj­ima.

Više vremena za pripremu

Naglašavaj­u kako Moslavina energija d.o.o., kao niti nijedan drugi korisnik s tog natječaja, potporu ne može dobiti dok ne završi projekt, za koji im je Agencija za plaćanja izdala konačnu odluku o odobrenju projekta.

Dakle, kažu u Ministarst­vu, konačna isplata sredstava po odobrenom projektu može biti tek nakon završetka projekta i nakon svih provedenih kontrola od APPRRRa. Ia- ko je ova lista rezultat natječaja iz doba Jakovine, u ministarst­vu naglašavaj­u kako je ministar Tomislav Tolušić promijenio pravila dodjele novca iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja. Po novom, iznos potpore ne može biti veći od 50% ( +20% za mlade poljoprivr­ednike), startup tvrtke mogu dobiti najviše 100.000 eura po projektu, prijave na natječaj se zaprimaju mjesec dana nakon objave natječaja, da se potencijal­ni korisnici stignu pripremiti.

Isto tako, kod prijave je potrebno dostaviti minimalnu dokumentac­iju, a dodatnu dokumentac­iju dostavljat će samo oni prijavitel­ji koji su prošli prvu kontrolu projekta, a omogućene su dopune, ispravci i obrazložen­ja na zahtjev Agencije. Među ostalim, obrada prijava trajat će maksimalno 120 dana (ne računajući vrijeme koje korisnik ima za dostavu dokumentac­ije), značajno brže u odnosu na dvije godine, a ako nema dostatnih sredstava predviđeni­h natječajem, korisnici će to znati vrlo brzo po zatvaranju natječaja te neće imati dodatne troškove pripreme dokumentac­ije.

 ?? FOTOLIA ?? Iz tvrtke nam se do zaključenj­a broja nisu javili
FOTOLIA Iz tvrtke nam se do zaključenj­a broja nisu javili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia