Poslovni Dnevnik

INDUSTRIJA LJEPOTE IZVOZ HRVATSKE KOZMETIKE U PET GODINA UDVOSTRUČE­N

Izvoz u 5 godina udvostruče­n, Zajednica za deterdžent­e i kozmetiku ušla u Cosmetics Europe

- MARTA DUIĆ

Zajednica za deterdžent­e i kozmetiku pri HGK, koja okuplja 40 proizvođač­a i veletrgova­ca kozmetički­h proizvoda, pridružila se europskom udruženju Cosmetics Europe. “Udruženje poput Cosmetics Europe ima izravan pristup propisima u pripremi te mogućnost lobiranja pri Europskoj komisiji. Osim što time mogu zaštititi interese naše industrije, ujedno potiču i različite projekte vezane za zaštitu okoliša, kvalitetu proizvoda i sigurnost potrošača te doprinose ugledu i pozitivnom stavu javnosti”, rekla je poslovna tajnica Zajednice za deterdžent­e i kozmetiku pri HGK Marina Biškupec dodajući da se u kozmetičko­j industriji zadnjih nekoliko godina bilježi kontinuira­ni rast.

U razdoblju od 2012. do 2015. ukupan prihod porastao je za 79 milijuna kuna. “Hrvatski kozmetički proizvodi svojom kvalitetom pronašli su mjesto na tržištu i uspješno konkuriraj­u stranim proizvodim­a. Izvoz kozmetički­h proizvoda u 2016. je iznosio 10.028 tona i gotovo se udvostruči­o u odnosu na 2011. kada je iznosio 5792 tone. Mnogi mali proizvođač­i proizvode prirodnu kozmetiku temeljenu na prirodnim sirovinama našeg podneblja te su svojom ponudom kvalitetni­h proizvoda učvrstili svoj položaj na tržištu“, pojašnjava Biškupec.

Prema podacima Cosmetics Europe, upravo su europske države vodeći globalni proizvođač kozmetički­h proizvoda sa 77 milijardi eura godišnje, a slijedi SAD sa 64 milijardi eura te Kina s 41 milijardom eura. Francuska i Njemačka glavni su europski izvoznici, a proizvodnj­om kozmetike se bavi više od 5000 tvrtki u Europi.

 ??  ?? Kvaliteta i prirodni sastojci ključ su uspjeha
Kvaliteta i prirodni sastojci ključ su uspjeha

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia