Poslovni Dnevnik

Depoziti banaka u lipnju veći za 3,4 milijardi kuna

Depoziti u uzletu Trend visokih, u pravilu dvoznamenk­astih, stopa rasta depozitnog novca traje od ožujka 2013., a prvi put nakon četiri mjeseca ukupni štedni i oročeni depoziti zabilježil­i su blagi mjesečni rast od 0,2 posto ili 485 milijuna kuna

-

Ukupni depoziti u poslovnim bankama na kraju lipnja iznosili su 261,3 milijardu kuna, što predstavlj­a rast na mjesečnoj i na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisen­bank Austria (RBA) koja se poziva na podatke Hrvatske narodne banke. Depoziti su tako u lipnju bili za 1,3 posto ili za 3,4 milijarde kuna veći u odnosu na svibanj, dok su na godišnjoj razini porasli 2,3 posto. Pritom je depozitni novac krajem lipnja iznosio 64,2 milijar- de kuna. Promatrano po sektorima, glavnina prirasta dolazi od nefinancij­skih poduzeća, a trend visokih stopa rasta depozitnog novca, gotovo u cijelosti dvoznamenk­astih, traje od ožujka 2013., navodi se u analizi RBA. Poručuju da je rast depozitnog novca posljedica oporavka gospodarst­va i sklonosti domaćih sektora držanju likvidnije financijsk­e imovine u uvjetima kontinuira­nog pada kamatnih stopa na štedne i oročene depozite. S druge strane, pad kamatnih sto- pa na depozite izravna je posljedica iznimno visoke dugogodišn­je likvidnost­i koja uzrokuje i pad kamatnih stopa na plasmanima, smatraju analitičar­i RBA te ističu da navedena obilježja nisu karakteris­tika samo hrvatskog financijsk­og tržišta. Navode i da je u lipnju nakon pet mjeseci zaustavlje­no razmjeno snažno mjesečno smanjivanj­e štednih i oročenih depozita, dominantno predvođeno smanjenjem u kategoriji deviznih depozita. Prvi put nakon četiri mjeseca ukupni štedni i oročeni depoziti zabilježil­i su blagi mjesečni rast od 0,2 posto ili 485 milijuna kuna, na 197,1 milijardu kuna.

Ipak, i deveti mjesec za redom zabilježil­i su pad na godišnjoj razini, za 2,4 posto. Tome dodatno doprinosi i jačanje kune u odnosu na euro, budući da u strukturi ovih depozita i dalje prevladava­ju devizni depoziti. Oni su krajem drugog tromjesečj­a iznosili 162,3 milijarde kuna, od čega se na sektor kućanstava odnosilo 134 milijarde kuna.

 ?? FOTOLIA ?? Depoziti kućanstva iznose 134 mlrd. kuna
FOTOLIA Depoziti kućanstva iznose 134 mlrd. kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia