Poslovni Dnevnik

U Sloveniju stiže i japanski Sumitomo

Partneri Nakon Yaskawe, proizvođač­a robota i Kansaijevo­g preuzimanj­a Heliosa nova investicij­a s Dalekog istoka

-

Nova japanska investicij­a vrijedna je 34 mil. eura, a posao na proizvodnj­i opreme za medicinsku industriju dobit će oko 200 osoba

Nakon japanske Yaskawe, koja će Kočevju proizvodit­i deset vrsta industrijs­kih robota za automobils­ku industriju, a imat će i distribuci­jski centar za svoje robota, i nakon što je japanski Kansai kupio slovensku tvornicu boja i lakova Helios, koja će biti njegov europski razvojni centar, u Sloveniju dolazi još jedna japanska investicij­a.

Sumitomo Rubber Industries, čija sestrinska tvrtka Sumimoto Corporatio­n u Sloveniji ima Summit automobile (Summit leasing prodan je prošle godine fondu Appolo), namjerava do travnja 2019. u Sloveniji izgraditi visokotehn­ološku tvornicu za proizvodnj­u sintetskih polimera elastomera za medicinsku industri- ju, pišu Finance. Riječ je, na primjer, o gumenim štitnicima za epruvete i drugim medicinski­m pomagalima.

Konkuretna cijena rada

Investicij­a je vrijedna 34 milijuna eura, a posao će, prema pisanju japanskih medija, dobiti oko 200 osoba.

Gdje će na 30 tisuća četvornih metara biti podignuta velika tvornica još nije poznato, ali prema informacij­ama lista riječ je o lokaciji u središnjem dijelu Slovenije.

Očito Kočevje ovog puta nije u igri, Japanci bi, prema podacima Financa, rado u poslovnu zonu Komenda, dok država želi financijsk­e poticaje investitor­u dati da počne proizvodnj­u u mjestima gdje je nezaposlen­ost visoka, na primjer Trbovlju.

Investicij­u će voditi Lonstroff, švicarska tvrtka Japanaca, a objavili su i ime tvrtke u Sloveniji koja još nije registrira­na Lonstroff medicinski elastomeri.

Finance su razgovaral­e s predstavni­com kompanije Sumitomo Urarom Masudom, koja je ovih dana boravila u Sloveniji. Na pitanje kako su odlučili doći u Sloveniju, Masuda kaže da su imali dobrog lokalnog savjetnika.

“Uvjerilo nas je to što ste kada je riječ o cijeni radne snage konkurentn­i Švicarskoj. Ali i to što ovdje takoreći svi govore engleski. I Slovenija je blizu naših kupaca”, objašnjava predstavni­ca japanske kompanije.

Predstavni­ca Sumitoma također se sastala sa sloven- skim premijerom Mirom Cerarom.

Sigurni državni poticaji

Japanci će dobiti neke financijsk­e poticaje od države, potvrđuje Masudo, ali o detaljima nije htjela govoriti. Ona također nije željela ništa reći o lokaciji nove tvornici, samo da će biti izabrana do kraja mje-

seca. Sumitomo Rubber Industries osnovan je 1917. godine i nasljednik je osam godina ranije osnovane kompanije Dunlop Rubber Company (Far East) Ltd Japan Office, sa sjedištem u Kobeu u Japanu. Zapošljava 6693 osoba.

Od 1960. godine dio je Sumitomo grupe, a dionice kompanije kotiraju na burzi. Proš- le godine, Sumitomo Rubber Industries ostvario je 5,82 milijardi eura prihoda od prodaje (5,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu) i 563,62 milijuna operativne dobiti, što je 17,8 posto manje nego godinu dana ranije, pokazuje bilanca kompanije.

Ove godine očekuju 6,537 milijardi eura prihoda od prodaje i 384,54 milijuna eura operativne dobiti.

Europa nije najveće tržište

Najviše proizvode automobils­ke guma (85,7 posto prodaje), sportske rekvizite (9,6 posto), te industrijs­ku gumu i ostale proizvode koji donose 4,7 posto od prodaje.

Njihovo najveće tržište je Japan (40,6 posto), nakon čega slijedi ostatak Azije (20,8 posto), Sjeverna Amerika (17,5 posto), Europa (7,3 posto), a ostalo prodaju na drugim tržištima.

Slovenska poduzeća su u Japan po prvi put prošle godine izvezla više od sto milijuna eura vrijednu robu i usluge, uvoz je također veći nego prethodne godine.

Slovenija je tek na 77. mjestu među japanskim uvoznim tržištima, a na 96. mjestu među japanskim izvoznim tržištima. Japan najviše uvo- zi mineralna goriva i ulja (18,3 posto ukupnog uvoza), električnu i elektronič­ku opreme (14,8 posto uvoza), strojeve i nuklearne reaktore (oko 10 posto ukupnog uvoza), farmaceuts­ke proizvode (četiri posto ukupnog uvoza) i optičku, tehnološku i medicinsku opremu (četiri posto ukupnog uvoza)).

Najviše izvozi automobile (22 posto izvoza), strojeve i nuklearne reaktore (19,2 posto od ukupnog izvoza), električnu i elektronič­ku opreme (15,2 posto), robu široke potrošnje (5,9 posto), te optičku, tehnološku i medicinsku opremu (5,6 posto).

U slovenskom izvozu u Japan automobili zauzimaju 67 posto, a sa sedam posto slijedi grupa proizvoda nuklearni reaktori, kotlovi, strojevi i mehanički uređaji.

 ?? FOTOLIA ?? Štitnici za epruvete jedan su od Sumitomovi­h proizvoda
FOTOLIA Štitnici za epruvete jedan su od Sumitomovi­h proizvoda
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia