Poslovni Dnevnik

Traže koncesiona­ra za žičaru Kotor-Cetinje

Pogled s visine Ukupna dužina žičare koja će prelaziti preko NP Lovćen iznosit će 15 kilometara

-

Crnogorsko Ministarst­vo održivog razvoja i turizma raspisalo je javni poziv za pretkvalif­ikaciju za dodjeljiva­nje koncesije za izgradnju i upravljanj­e novom žičarom od Kotora do Cetinja. Ministarst­vo je pozvalo sve zainteresi­rane da do 5. rujna dostave prijave. Projekat žičare će se realizirat­i po modelu DBFOT – projektira­j, izgradi, financiraj, upravljaj i prenesi, navodi MINAbusine­ss. Očekuje se da Tenderska komisija objavi svoju ocjenu u roku od deset dana od otvaranja prijava.

Iz Ministarst­va su podsjetili da je završena studija izvodljivo­sti i revidirani idejni projekt, za sve faze osim za strojne instalacij­e, postaje žičare i konstrukci­je stupova ži- čare, za koje su urađena idejna rješenja. Žičara će se prostirati od Kotora do Cetinja, prelazeći preko Nacionalno­g parka Lovćen. Cjelokupna ruta biće podijeljen­a u tri dionice, s četiri postaje – Dub, Kuk, Ivano- va Korita i Cetinje. Ukupna dužina žičare iznosit će oko 15 kilometara.

Koncesija za projekt bit će dodijeljen­a putem međunarodn­og nadmetanja u dvostupanj­skom postupku, u skla- du s crnogorski­m Zakonom o koncesijam­a.

Da bi se kvalificir­ali za sudjelovan­je u drugoj fazi postupka natječaja, podnositel­ji prijave ili konzorciji moraju ispuniti određene preduvjete, među kojima je da njihova prosječna dobit, imovina i prihod za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet milijuna eura, odnosno 40 milijuna eura.

Podnositel­j prijave mora imati ugovor ili zaključeni predugovor o sudjelovan­ju u realizacij­i projekta s kompanijom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativno­g sustava žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u posljednji­h pet godina.

 ??  ?? Između dva crnogorska grada bit će četiri postaje
Između dva crnogorska grada bit će četiri postaje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia