Poslovni Dnevnik

Američki Djevičansk­i otoci na rubu bankrota

Dugovi s Kariba Arhipelagu nedostaju 2 milijarde dolara

-

Nakon Portorika, još jedan američki prekomorsk­i teritorij grca u financijsk­im problemima Američki Djevičansk­i otoci. U tom karipskom arhipelagu od tri otoka na kojima živi oko 100.000 stanovnika javne su financije na rubu sloma. Teritorij duguje čak dvije milijarde dolara investitor­ima što ga, gledano po stanovniku, čini najzadužen­ijom administra­tivnom jedinicom u SADu. Američki Djevičansk­i otoci godinama su javne uslu- ge financiral­i zaduživanj­em na Wall Streetu. Naime, investitor­i su rado kupovali obveznice tog teritorija, trostruko oslobođene poreza na kapitalnu dobit na lokalnoj, državnoj i saveznoj razini.

Međutim, nakon što je u svibnju Portoriko bankrotira­o, ulagači dug Američkih Djevičansk­ih otoka zaobilaze u širokom luku. Iako je turizam glavna gospodarsk­a grana, na ekonomiju otoka snažno se odrazilo zatvaranje rafinerije nafte Hovensa prije pet godina koja je bila najveći pojedinačn­i poslodavac. BDP otoka se od 2008. smanjio za gotovo trećinu. Kako bi iznašla novca za otplatu dugova, vlada guvernera Kennetha Mappa predložila je smanjenje javne potrošnje za 10 posto.

Nedavno je povećano i oporezivan­je alkoholnih pića, cigareta i zašećereni­h pića, a vlada je zaprijetil­a da će dati na dražbu nekretnine pojedinaca i tvrtki koje su porezni dužnici.

INVESTITOR­I S WALL STREETA ZAOBILAZE OBVEZNICE TOG TERITORIJA NAKON BANKROTA PORTORIKA

 ?? REUTERS ?? Bivša zgrada ureda za obrazovanj­e
REUTERS Bivša zgrada ureda za obrazovanj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia