Poslovni Dnevnik

Appleu rasla dobit, prihodi i dionica

Iznad očekivanja Oporavak iPhonea

-

Apple

je u proteklom tromjesečj­u ostvario prihode od 45,4 milijarde dolara, 7,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a kako je snažno porasla i dobit, cijena dionice tog tehnološko­g diva dosegnula je najvišu razinu u povijesti. Prema poslovnom izvješću dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečj­u 8,7 milijardi dolara, što je 11,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Rast prihoda zahvaljuje se, među ostalim, rastu prodaje najvažnije­g Appleovog proizvoda iPhonea za 1,6 posto na godišnjoj razini, na preko 41 milijun uređaja. Pritom su prihodi od prodaje tog mobitela porasli za 3 posto, na 24,8 milijardi dolara. Svijetlu točku u izvješću predstavlj­a i rast prihoda od usluga Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 22 posto na godišnjoj razini, na 7,3 milijarde dolara.

Apple je izvijestio kako je prodaja iPada rasla 28 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu su prihodi od prodaje tog tablet računala porasli za 2 posto, 4,9 milijardi dolara. Zahvaljuju­ći boljim rezultatim­a od očekivanja, cijena dionice Applea u utorak je u produženom trgovanju na Wall Streetu porasla oko 6 posto, na rekordnih 159 dolara. Stoga je tržišna kapitaliza­cija najvrjedni­je svjetske kompanije premašila 830 milijardi dolara.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia