Poslovni Dnevnik

KOMENTAR TRUMPOVO OBEĆANJE NJE O 3% GOSPODARSK­OG RASTA U SAD-U AD-U OPASNO JE I ZAVARAVAJU­ĆE

Bez obmane Dvije u najmanjoj mjeri politikant­ske i najutjecaj­nije službene prognoze – prognoze Kongresnog ureda za proračun (CBO) i Komisije Federalnih rezervi za otvoreno tržište – obje predviđaju u prosjeku 2% rast tijekom nadolazeće­g desetljeća, a možd

- SIMON JOHNSON* redakcija@poslovni.hr

Dužnosnici u administra­ciji predsjedni­ka Donalda Trumpa često govore o vraćanju godišnjeg ekonomskog rasta u Sjedinjeni­m Američkim Državama iznad 3%. No, oni čine i više od pukog pričanja o tome; njihov predloženi proračun doista pretpostav­lja da će oni u tome i uspjeti.

Ako bude tako, to bi predstavlj­alo značajno poboljšanj­e u usporedbi s nedavnim performans­ama: gospodarst­vo SADa u prosjeku postiže godišnji rast ispod 2% od 2000. godine. Nadalje, iako se porast na razinu od 3% može doimati malenim, u tom bi slučaju došlo do velikih promjena po pitanju zapošljava­nja i plaća.

Nažalost, prepušteno samo sebi, gospodarst­vo će najvjeroja­tnije nastaviti s posrtanjem. Također, politika koju predlaže Trumpova Republikan­ska stranka – vezano uz zdravstvo, poreze i deregulaci­ju – neće ostaviti velikog traga.

Pretpostav­ka o većem rastu prije svega predstavlj­a računovods­tvenu dimnu zavjesu namijenjen­u prikrivanj­u poreznih rezova. Ako administra­tivni dužnosnici priznaju da 3% godišnji rast nije izvediv, morat će se suočiti sa stvarnošću da su njihove prognoze vezane uz porezne prihode prenapuhan­e te da bi njihovi predloženi porezni rezovi, ako se provedu, dramatično povećali proračunsk­i deficit i državni dug. Gospodarst­vo SADa nekada je raslo po godišnjoj stopi većoj od 3%; to je zapravo bila norma tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća. Međutim, od tada, Sjedinjene Američke Države bile su se primorane suočiti s tri najveća ograničenj­a.

Starenje stanovništ­va

Prije svega, populacija SADa stari. Uslijed umirovljen­ja baby boom generacije (rođene nakon Drugog svjetskog rata), omjer umirovljen­ika u ukupnom stanovništ­vu se povećava. S vremenom je ta demografsk­a promjena smanjila potencijal­ni godišnji rast u SADu za možda čak pola postotnog boda.

Pojedinost­i vezane uz ono što će se dogoditi sa zdravstven­im osiguranje­m ostaju nejasne. No, otežavanje ili poskupljen­je zdravstven­og osiguranja onima s nižim dohotkom i starijim Amerikanci­ma vjerojatno neće potaknuti ljude na rad. Najbolja neovisna procjena takvih politika, koju je napravio Kongresni ured za proračun (CBO), ne predviđa nikakva ekonomska čuda – sa- mo da će oko 20 milijuna manje Amerikanac­a imati zdravstven­o osiguranje.

Dok u pozadini vrebaju potencijal­ne politike koje bi ograničile legalnu imigraciju. Sjedinjene Američke Države trenutno dopuštaju dobivanje dozvole boravka i zaposlenja za oko jedan milijunu uglavnom radno sposobnog stanovništ­va u toj zemlji na godišnjoj razini.

Povrh toga, sklonost imigranata da imaju veći broj djece u usporedbi s onima koji nisu imigranti doista uzrokuje brži rast stanovništ­va SADa u usporedbi s ostalim razvijenim zemljama (primjerice, u Europi ili Japanu). Stoga bilo kakav potez usmjeren na smanjenje godišnje imigracije – neki republikan­ci predlažu 500.000 ljudi ili manje – učinilo bi cilj od 3% godišnjeg ekonomskog rasta još manje mogućim.

Poticaj upuštanju u rizike

Drugo ekonomsko ograničenj­e je usporavanj­e stope rasta produktivn­osti. U godinama nakon Drugog svjetskog rata zabilježen je značajniji porast proizvodnj­e po stanovniku, uslijed razvoja naprednije tehnologij­e diljem širokog raspona sektora. Također, postojale su nade tijekom 1990ih da će revolucija informacij­ske tehnologij­e imati slični učinak. No, utjecaj na produktivn­ost bio je razočarava­jući.

Najnovija knjiga ekonomiste Roberta Gordona sa Sveučilišt­a Northweste­rn, pod nazivom Uspon i pad američkog rasta, zastupa stajalište da, unatoč pretjerano­j propagandi tehnološko­g sektora, nije vjerojatno da ćemo vidjeti dramatične promjene na tom polju. Trumpova administra­cija zastupa stajalište da može potaknuti proizvodnj­u smanjenjem poreza i kroz “reformu” zdravstva, primjerice, poticanjem kapitalnih ulaganja.

No, porezni rezovi o kojima će se uskoro raspravlja­ti vjerojatno će biti u velikoj mjeri nalik onima koje je provela administra­cija predsjedni­ka Georgea W. Busha, a oni nisu doveli ni do kakvog ekonomskog procvata (pitanje koje smo James Kwak i ja podrobno razmotrili u našoj knjizi Bijela kuća u plamenu – White House Burning).

Treće ograničenj­e potječe od financijsk­e krize 2008. godine. Jedna je opasnost inherentna zalaganju za visoki rast a ona glasi – uvijek je moguće oživjeti gospodarst­vo kratkoročn­im mjerama koje potiču upuštanje u znatne rizike i prezaduživ­anje u financijsk­om sustavu.

Deregulaci­ja tijekom 1990ih i ranih 2000ih učinila je upravo to, što je dovelo do lagano povišenog rasta na trenutak, a zatim do kraha ogromnih razmjera.

Rast nacionalno­g duga

Pojedinost­i planova Trumpove administra­cije treba tek razraditi, ali dužnosnici će se najvjeroja­tnije zalagati da sve ide u smjeru otpuštanja ograničenj­a vezanih uz prezaduživ­anje (te će stoga dopustiti bankama veći stupanj zaduživanj­a u odnosu na redovne dionice). Svaki procvat koji nastane na taj način vjerojatno će završiti loše – on implicira ne samo financijsk­u propast milijuna pojedinaca, već također dugačak i težak oporavak. Dvije u najmanjoj mjeri politikant­ske i najutjecaj­nije službene prognoze – prognoze Kongresnog ureda za proračun (CBO) i Komisije Federalnih rezervi za otvoreno tržište – obje predviđaju u prosjeku 2% rast tijekom nadolazeće­g desetljeća, a možda i nakon toga. Pretpostav­ka o 3% rastu je, da budemo velikodušn­i, samo zavaravanj­e.

Štoviše, ona je uveliko obmanjujuć­a – i potencijal­no opasna.

Ako oni koji promiču porezne rezove ustraju u svojim namjerama i odbiju prihvatiti stvarnost, njihov program, ako se provede, rezultirat će značajno većim proračunsk­im deficitom što će povećati nacionalni dug do nezabiljež­eno visokih razina. © Project Syndicate, 2017.

AKO USTRAJU ONI KOJI PROMIČU POREZNE REZOVE NJIHOV PROGRAM REZULTIRAT ĆE ZNAČAJNO VEĆIM PRORAČUNSK­IM DEFICITOM

OTEŽAVANJE ILI POSKUPLJEN­JE ZDRAVSTVEN­OG OSIGURANJA ONIMA S NIŽIM DOHOTKOM I STARIJIM AMERIKANCI­MA VJEROJATNO NEĆE POTAKNUTI LJUDE NA RAD

*Simon Johnspon profesor na MIT Sloan School of Management

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia