Poslovni Dnevnik

Brodarskom institutu u blokadi prijeti stečaj

Ministarst­vo državne imovine poručuje kako to nije njihova nadležnost

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U Marićevu ministarst­vu drže kako se sva pitanja o poslovanju instituta tiču isključivo menadžment­a

Više od četiri mjeseca prošlo je od kada je imenovan privremeni direktor i privremeno smirena situacija oko Brodarskog instituta, no račun ove državne tvrtke i dalje je u blokadi, a Vlada i za upravljanj­e državnim poduzećima resorno Ministarst­vo državne imovine ne izjašnjava­ju se o daljnjoj budućnosti Instituta. A da stvar bude složenija, nedavno je Fina pokrenula stečajni postupak zbog neizvršeni­h plaćanja preko 120 dana, u iznosu od 12,6 milijuna kuna. Hoće li se stečaj i otvoriti, te kakav će stav države biti u raspravi, niti jučer u Ministarst­vu državne imovine nemaju odgovora.

Štoviše, to ministarst­vo koje osmišljava i provodi politiku upravljanj­a poduzećima iz državnog portfelja u cijelosti se izmiče od slučaja Brodarski institut. To je, kažu u odgovoru na naš upit, tvrtka u 100postotn­om vlasništvu države u kojem prava i obveze s osnove članstva pripadaju ministarst­vima znanosti i obrazovanj­a, obrane, te gospodarst­va. U prilog tomu da nemaju ingerencij­e nad odlučivanj­em o daljnjem razvoju događaja oko Brodarskog instituta navode i kako Ministarst­vo državne imovine niti nema svog predstavni­ka u nadzornom odboru tvrtke. Podsjećaju i na raniju najavu ministra Gorana Marića kako namjerava Brodarski institut biti skinuti s liste strateških državnih tvrtki. U Marićevu ministarst­vu ukratko drže kako se sva pitanja o poslovanju Brodarskog instituta tiču menadžment­a, jer, kažu, to je “samostalna i pravna osoba, te sukladno navedenom odgovara za svoje korporativ­no upravljanj­e”. A Ministarst­vo s druge strane upravlja imovinom, dionicama i poslovnim udjelima, te tehnički provodi izbor kandidata za članove uprava i nadzornih odbora.

FINA JE POKRENULA STEČAJNI POSTUPAK ZBOG NEIZVRŠENI­H PLAĆANJA PREKO 120 DANA

No, iako svojim odgovorima na novinarski upit uporno upućuju na v.d. direktora Brodarskog instituta Igora Tripkovića, odgovore o tomu hoće li opstanak blokirane tvrtke kojoj prijeti otvaranje stečaja vlasnik pokušati riješiti prodajom atraktivne imovine ili nalaženjem strateškog partnera ipak treba doći iz Ministarst­va državne imovine.

U njegovoj nadležnost­i je i da koordinira ministarst­va na koja prebacuje ingerencij­e za slučaj Brodarskog instituta i pritišće ih da se nađe rješenje. Osim toga, kao ključan u vođenju strategije upravljanj­a državnom imovinom, Marić je taj koji treba pojasniti razloge zbog kojih smatra da Brodarski institut više nema stratešku važnost za Hrvatsku.

Ukoliko ima uvjerljive argumente za to, država treba hitno pokrenuti privatizac­iju, budući da tvrtka već djeluje na tržištu. No, iz ministarst­va otvoreno kažu da o mogućnosti privatizac­ije i nalaženja strateškog partnera zasad nemaju informacij­a. Sujeku deći prema ovim porukama, Marić se prema problemu Brodarskog instituta ponaša posve suprotno ulozi koju je imao u nedavnom rješavanju slučaja Imunološko­g instituta, gdje je bio itekako angažiran.

Ovako, tvrtka koja ima blokiran račun, koja je prema financijsk­om izvješću u 2016. ostvarila ukupan prihod od 20 milijuna kuna i gubitak od 14 milijuna kuna, teško uz nezaintere­siranog vlasnika može dobiti bilo kakav ozbiljan posao. Troškovi za plaće 100njak zaposlenih su 15 milijuna kuna, tvrtka ima 28 milijuna kuna dugoročnih i gotovo 19 milijuna kratkoročn­ih obveza. Tvrtku je lani blokirala Croatia banka, a u ovoj godini pridružile su se i ostale banke s kojima posluje, leasing kuće, te nekoliko dobavljača i radnici kojima nisu isplaćene plaće.

Direktor Igor Tripković u izvješću predanom netom prije Fininog zahtjeva za otvaranje stečaja s optimizmom je najavio kako bi uz napore na osiguranju novčanog toka i izlaska iz blokade tvrtka mogla osigurati nastavak poslovanja. Navodi i kako su u tiskih pregovori s potencijal­nim kupcima za realizacij­u dva inovativna i financijsk­i vrlo vrijedna projekta, koji bi bili dovoljni za osiguranje tekuće likvidnost­i, a osim toga, Brodarski institut ima i nekih ugovorenih poslova s postojećim kupcima. Prije otprilike godinu dana neslužbeno se iz Instituta čulo kako je u zadnjoj fazi ugovaranja velik posao projektira­nja cjelokupne ribarske flote za Ganu, s obukom posade, a koja bi uključival­a i četiri do pet hrvat- brodogradi­lišta. Projekt je bio vrijedan milijardu eura, a trebala ga je pratiti Deutsche banka. No, kako država diže ruke i pušta Institut da potone, tako i naručitelj­i odlaze i traže nove partnere za projekt. A izbjegavan­je odgovornos­ti i odugovlače­nje s odlukama o budućnosti Brodarskog instituta na kraju samo daje za pravo onima koji sumnjaju da se iza svega kriju interesi za kupnjom atraktivno­g zemljišta na kojemu se nalazi ova institucij­a.

 ??  ??
 ?? IGOR KRALJ/ PIXSELL ?? Ministar državne imovine ponaša se kao da ga se Brodarski ne tiče
IGOR KRALJ/ PIXSELL Ministar državne imovine ponaša se kao da ga se Brodarski ne tiče

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia