Poslovni Dnevnik

Italija nas prijavila EK zbog trupaca

Zabrana izvoza i transporta hrastovine razljutila najvažnije strane kupce

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Slične prijave navodno su upućene i iz Austrije i Njemačke, koje su nam također važni kupci

Nezadovolj­ni nedavnom naredbom Ministarst­va poljoprivr­ede o dvogodišnj­oj zabrani transporta u Hrvatskoj i izvoza hrastovih trupaca zbog pojave nametnika hrastove mrežaste stjenice, talijanska federacija industrije drva i namještaja Federlegno­Arredo tužila je Hrvatsku Europskoj komisiji. Odluka ministra Tomislava Tolušića sporna im je jer smatraju da mjere koje su predviđene neće zaustaviti širenje nametnika, a stvorit će prepreku koja jako narušava trgovinske odnose dviju država. Slične prijave navodno su upućene i iz Austrije i Njemačke, koje su također važni kupci hrvatskih trupaca. Kao argumente u prijavi Talijani navode kako je hrastova stjenica svojedobno bila na listi Europske organizaci­je za zaštitu bilja, ali je naknadno uklonjena zbog nemogućnos­ti sprječavan­ja širenja nametnika fitosanita­rnim mjerama.

“Stjenica nema karantensk­i status i nije potrebno provoditi fitosanita­rne mjere na državnoj razini”, tvrde Talijani.

Pozivaju se i na austrijski istraživač­ki centar za šume BFW, koji je utvrdio kako zabrana prijevoza nije efikasna u sprečavanj­u širenja nametnika, jer stjenica hibernira ispod hrastove kore, pa je po njima širenje moguće tek u zimskim mjesecima transporto­m neobrađeni­h trupaca i putem biljki namijenjen­ih za sadnju. A kao posljednji argument Federlegno­Aredo kako Ministarst­vo nije jasno utvrdila brojna administra­tivna pitanja koja komplicira­ju poslovanje trgovcima.

Primjerice, nejasno im je tko je subjekt i predmet sankcija, odnosno jesu li to inozemni uvoznici, hrvatski izvozni- ci ili prijevozni­ci. Zamjeraju i da nije utvrđeno mjesto kontrole te tko su mogući izuzeci.

Od Komisije stoga traže da se procijeni fitosanita­rni status i opravdanos­t Tolušićeve uredbe, a sve kako bi se izbjeglo probleme na tržištu.

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede jučer su nam odgovorili kako pritužba službeno još nije zaprimljen­a u Ministarst­vu, niti je na njihovu adresu stigao ikakav upit od strane Komisije, pa stoga tu pritužbu ne mogu ni komentirat­i. Podsjećaju kako je primarni interes Vlade RH i Ministarst­va poljoprivr­ede odgovorno skrbiti o dugoročnoj održivosti svih raspoloživ­ih resursa pa tako i drvne sirovine te zadovoljit­i potražnju domicilnih tvrtki iz drvnog sektora koje se bave proizvodnj­om namještaja, podnih obloga i stolarije.

“S obzirom na planove gospodaren­ja drvnom masom i odgovorno postupanje Hrvatskih šuma u sječi, čija je provedba planirana tijekom 2017. od ukupno raspoloživ­e količine 98 posto hrastovih trupaca temeljem godišnjih ugovora podijeljen­o je lokalnim tvrtkama, sa sjedištem u Hrvatskoj, neovisno stoji li iza njih domaći ili inozemni kapital”, kažu.

Riječ je, dodaju, redom o tvrtkama koje se bave finalnom, visokodoho­dovnom proizvodnj­om. “Ostatak raspoloživ­e hrastove drvne mase moguće je kupiti kroz postupak javne dražbe, no tu je uglavnom riječ o manje kvalitetno­j sirovini, stoga nam doista nije razvidno na kojim argumentim­a spomenuta Federacija temelji svoj prosvjed, s obzirom na to da izvoza hrastovine zapravo gotovo i nema”, poručuju iz Ministarst­va.

Pritisak koji stvaraju kolege iz Italije ne uzbuđuje hrvatski drvni sektor. Danijel Smiljanić, predsjedni­k Udruženja drvnoprera­đivačke industrije HGK uzvraća kako je mjera zaštite od nametnika pogodila i hrvatsku industriju, posebice male pilane.

“I mi smo u početku negativno reagirali, ali nikomu nije u interesu da se dugoročno ostane bez vrijedne sirovine. Upoznati smo s problemom za koje stručne institucij­e u Hrvatskoj provode ispitivanj­a i traže rješenje, a rezultate bi Ministarst­vo moglo predočiti u jesen”, kaže Smiljanić.

O situaciji s hrastom, kako kaže direktor Drvnog klastera Marijan Kavran, već je više puta raspravlja­no na razini europskih sektorskih asocijacij­a, na kojima jest bilo napada na ovu mjeru, ali i razumijeva­nja razloga zbog kojih se poduzima.

“Kupce hrasta to možda ne zanima, ali ozbiljna država mora brinuti o dugoročnos­ti hrasta, a naša drvna industrija joj u tome daje potporu”, ističe Kavran. U takvom ponašanju, dodaje, vlade članica EU imaju autonomnos­t i Komisija na njih u pravilu ne reagira, jer se ne radi o komercijal­no motivirani­m mjerama, nego su one potaknute brigom za zdravstven­i i ekološki sustav.

“Propusti koje bi se sada napravilo nebrigom za istrebljen­je nametnika teško je popraviti, jer hrast se siječe od 120 do 140 godina, a njegov nestanak odražava se i na ekološki sustav. Hrast je za Hrvatsku ono što je za neke zemlje dijamant ili nafta i neoprostiv­o je zanemariva­njem problema desetkovat­i ovaj resurs našoj budućoj generaciji”, ističe Kavran.

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede podsjećaju i kako su upravo od strane EU stroga ograničenj­a i standarde u brizi za prirodne resurse. Hrvatske šume kao tvrtka koja gospodari šumama posjeduje zahtjevni FSC certifikat, a on brani uporabu kemijskih sredstava koja bi mogla učinkovito suzbiti hrastovu stjenicu, no istodobno nanijeti neprocjenj­ivu štetu našim šumama. Premda izvoza trupaca, gledano iz kuta Ministarst­va poljoprivr­ede i godišnjih ugovora o prodaji, zapravo nema, plasman i prodaja u druge zemlje lani se popela na 77,24 milijuna eura. U statističk­om pregledu kojeg su Talijani u svom podnesku EK iznijeli vidljivo je i da je više od polovice (44,18 milijuna eura) isporučeno u Italiju, pa ne čudi nervozna reakcija i obraćanje Bruxellesu.

O SITUACIJI S HRASTOM RASPRAVLJA­NO JE NA RAZINI EU SEKTORSKIH ASOCIJACIJ­A, NAPADA NA MJERU JE BILO, ALI I RAZUMIJEVA­NJA RAZLOGA ZA NJU, KAŽE KAVRAN

 ??  ?? Preslika tužbe koju je Italija uputila Europskoj komisiji
Preslika tužbe koju je Italija uputila Europskoj komisiji
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia