Poslovni Dnevnik

Zbog Tolušićeva pravilnika na kocki 30% hrvatskog izvoza

Regija inzistira da ukinemo stroge kontrole, prijete odmazdom

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ miroslav.kuskunovic@poslovni.hr

Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora od EK su jučer zatražile da se uključi u rješavanje trgovinsko­g spora

Uvođenjem novog Pravilnika kojim je Hrvatska povećala naknade i pooštrila kontrole uvoza iz zemalja regije Hrvatskoj bi mogao ugroziti trećinu izvoza, odnosno oko pola milijarde eura, ako zemlje koje je ovaj pravilnik razljutio, uvedu protumjere koje bi mogle usporiti ili ugroziti izvoz roba na ova tržišta.

Ultimatum iz susjedstva

Pravilnik je na noge digao zemlje u regiji – Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru čiji su se dužnosnici jučer sastali u Sarajevu. Nakon sastanka, na konferenci­ji za medije poručeno je kako je Hrvatska prekršila odredbe i ugrozila ekonomske interese proizvođač­a i izvoznika iz regije. Objavili su kako su potpisali zajedničko pismo koje će biti poslano Europskoj komisiji, a Hrvatsku su pozvali da hitno ukine diskrimina- torske odredbe, te da cijena inspekcijs­kog nadzora treba odgovarati stvarnim troškovima postupka i mora biti usklađena s prosječnim cijenama u zemljama regije i EU.

Pozvali su Europsku komisiju da se uključi u rješavanje problema u skladu s odredbama SSPa te poručili da će do konačnog rješenja svaka zemlja poduzeti mjere i mehanizme koje smatra adekvatnim. Iz Sarajeva je zatražen i hitan sastanak s hrvatskim ministrom zbog mogućih posljedica jer žele zaobići najgori scenarij kako se ne bi ušlo u lanac mjera i kontramjer­a susjeda.

Pojedine zemlje mogle bi odmah posegnuti za kontramjer­ama, a neke od njih, poput Srbije, već najavljuju da bi mogla krenuti u uvođenje detaljniji­h analiza uvozne robe iz Hrvatske koje mogu trajati i do mjesec dana, čime bi svakako bio ugrožen izvoz.

Iako je ministar Tomislav Tolušić ovom mjerom pokušao zaštiti domaće tržište od uvoza voća i povrća tijekom ljetne sezone, te dobio političke bodove, nekoliko analitičar­a nam je kazalo, kako se trgovina ne smije graditi na zabranama jer je rizik velik. Mi iz ovih zemalja uvozimo sezonsku robu, većinom sirovinu, dok na tržišta u regiji izvozimo proizvode dodane vrijednost­i. “Tolušić mora raditi na podizanju konkurentn­osti hrvatske poljoprivr­ede, a ne zbog političkih poena, ulaziti u sukob i rat sa susjedima s kojima trgujemo”, kažu nam neki stručnjaci iz sektora.

Dugoročno upitno

Ova mjera, ako bi je ministar sada i suspendira­o, ipak je donijela kratkoročn­i rezultat jer je primijenje­na u sezoni najvećeg uvoza voća i povrća. Time je zaštitio domaće tržište i otvorio prostor za robe domaćih poljoprivr­ednika. No, dugoročno bi mogla izazvati negativne posljedice i dodatno ugroziti izvoz na ova tržišta koji stagnira od ulaska u EU. Zbog toga su pojedine velike kompanije poput Kraša, Vindije, Dukata i Gavrilović­a, dio proizvodnj­e za ova tržišta, preselile u Srbiji ili BiH. Iz hrvatskih tvrtki koje izvoze na ova tržišta su još suzdržani u davanju komentara. Jedinu izjavio dao je za Večernji list predsjedni­k Uprave Podravke Marin Pucar, koji kaže kako sve skupa nije dobro i ova tema definitivn­o ne ide u prilog našim izvoznicim­a. Iz HGK su poručili kako situacija koju su prouzrokov­ale odredbe novog Pravilnika nije jednostavn­a.

HGK za hitno rješenje

“Premda je donesen s ciljem osiguranja većeg obujma kontrole voća i povrća i u konačnici zaštite potrošača, efekt koji je izazvao mogao bi imati negativne učinke za hrvatsko gospodarst­vo. Nadamo se da do ozbiljniji­h posljedica za naš izvoz neće doći. Zemlje regije najavljuju (i već djelomično provode) pojačan veterinars­ki i fitosanita­rni nadzor za robu životinjsk­og i neživotinj­skog podrijetla iz Hrvatske, što znači takvo postupanje i za primarne poljoprivr­edne proizvode i za prerađevin­e. Očekujemo žurno donošenje odgovaraju­ćeg rješenja kako bi se nastavila uobičajena dinamika trgovanja”.

S JUČERAŠNJE­G SARAJEVSKO­G SASTANKA PORUČENO JE KAKO JE HRVATSKA UGROZILA EKONOMSKE INTERESE PROIZVOĐAČ­A I IZVOZNIKA IZ REGIJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia