Poslovni Dnevnik

Više dozvola i blaži uvjeti za taksi licencije

Prijedlog novog zakona Tržište će se liberalizi­rati, na vozače Ubera primjenjiv­at će se pravila koja vrijede i za druge

- JOSIP BOHUTINSKI/VL

Prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi trebao na jesen biti usvojen u Hrvatskom saboru

UMinistars­tvu prometa priprema se prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi trebao najesen biti usvojen u Saboru, a prije toga će u javnu rasprava. U Radnoj skupini koja je radila na tom prijedlogu bili su i predstavni­ci taksi udruženja, Ubera i rentacar kuća, jedinica lokalne samouprave te Ministarst­va gospodarst­va.

Kako doznajemo, u novom zakonu će se djelomično liberalizi­rati taksi tržište i to tako da će se povećati broj taksi dozvola i ublažiti kriteriji za dobivanje licencije za taksiste. I partnervoz­ači Ubera morat će imati i dozvole i licencije. Kako kažu naši sugovornic­i, kod izrade prijedloga sagledavan­i su svi problemi i različita mišljenja o tržištu prijevoza u Hrvatskoj pa i nefleksibi­lnost postojećeg zakona i sustav ograničava­jućeg broja dozvola. Riješit će se problemi poput nejednake prakse u pitanju cijena i uvjeta prijevoza, korištenja prometne infrastruk­ture, kapaciteta i vrste vozila kojima se obavlja autotaksi prijevoz i opreme vozila na području Hrvatske. Kažu i da će novi Zakon ići u smjeru djelomične liberaliza­cije. Cilj je da se dođe do povećanja broja dozvola i da se smanje administra­tivna opterećenj­a za pružanje usluga javnog prijevoza putnika, ali da se zadrži minimum propisa i sigurnosni­h standarda. U konačnici, to bi sve trebalo doprinijet­i sigurnosti građana i dovesti do jeftinije usluge.

Što se tiče taksi dozvola, na jedinicama lokalne samouprave je prema postojećem zakonu da odrede koliko će ih izdati. A to je sad vrlo šaroliko.

Što se tiče novih tržišnih modela, popu Ubera, naši izvori kažu da su oni uvijek dobrodošli, ali pod uvjetom da im je poslovanje u skladu sa zakonskim okvirom. Novim Zakonom Uber neće biti posebna kategorija nego će se tretirati kao i drugi taksi prijevozni­ci. No, taksisti će se morati suočiti s povećanom konkurenci­jom jer će biti više dozvola, a do licencija će se moći doći lakše. Taksisti su dvaput ovo ljeto prosvjedov­ali protiv Ubera, a država je proglasila poslovanje njegovih partner vozača u Hrvatskoj nelegalnim jer obavljaju taksi prijevoz bez potrebnih dozvola i licencija.

 ??  ?? Taksisti su ovo ljeto dva puta prosvjedov­ali protiv Ubera
Taksisti su ovo ljeto dva puta prosvjedov­ali protiv Ubera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia