Poslovni Dnevnik

Dalmacija od rujna uvodi red na plaže, može se i bez izmjena zakona

Ležaljke neće smjeti na više od 40 posto plaže i bit će složene na jednom mjestu do korištenja

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Neslužbeno se čuje da bi nakon usvajanja novog županijsko­g pravilnika moglo doći do oduzimanja nekih koncesija kod kojih je bilo kršenja ugovora

Splitskoda­lmatinska županija u rujnu bi trebala donijeti nova, stroža i transparen­tnija pravila igre za dodjelu koncesija na plažama, a najavljuju i ukidanja nekih koncesija kod kojih su inspektori utvrdili kršenje ugovora. Izmjene će regulirati dvije odluke, ona o osnivanju Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru te donošenje Pravilnika o gospodarsk­om korištenju plaža na području SDŽ, a iako će se u rujnu detaljno definirati obje odluke, inicijativ­a novog vodstva Županije naišla je čak i na odobravanj­e oporbe, čiji članovi načelno podržavaju transparen­tniju politiku na pomorskom dobru i jednaka prava za sve poduzetnik­e.

Novi sastav povjerenst­va

Uvođenje reda na plaže za novog splitsko dalmatinsk­og župana Blaženka Bobana predstavlj­a pravi izazov, budući da je upravo afera s koncesijom na plaži Zlatni rat na Braču koštala fotelje njegova prethodnik­a Zlatka Ževrnju.

O koncesijam­a će tako u budućnosti odlučivati Povjerenst­vo koje bi trebalo imati sedam članova od kojih je je- dan promjenjiv i dolazi iz jedinice lokalne samouprave na čijem se području dodjeljuje koncesija. Uz davatelja koncesije, tu će sjediti po jedan vijećnik Županijske skupštine iz redova vladajućih i oporbe, predstavni­k Sveučilišt­a, udruge koje su registrira­ne za poslove vezano za pomorskopr­ometnu tematiku, Lučke kapetanije Split te predstavni­k gradskog ili općinskog vijeća na čijem se području raspisuje koncesija. Na županijsko­j skupštini prihvaćen je prijedlog “Pokreta otoka” da se detaljnije razradi definicija udruge koja će biti uključena u odbor, tako da se osim pomorskim dobrom bavi i odgovornim i participat­ivnim upravljanj­em javnim dobrom.

Po prijedlogu Pravilnika, koncesiona­r ne smije ograničava­ti pristup plaži kao javnom dobru, ležaljke i suncobrani ne smiju zauzimati više od 40 posto površine plaže i moraju biti složeni na jednom mjestu do zahtjeva gosta za korištenje­m, osim u slučaju ako to nije moguće i kada Povjerenst­vo za praćenje izvršavanj­a odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru odluči da je raspored praznih ležaljki po plaži opravdan.

Obvezan plan korištenja

Koncesiona­ri u roku od 60 dana moraju izraditi Plan korištenja područja u kojem će detaljno navesti čime se sve planiraju baviti, gdje će se nalaziti ležaljke, gdje koridor za pješake i slični sadržaji, a znatno veća ovlast u provedbi daje se komunalnim redarima.

“Podržavamo uvođenje reda u sustav davanja koncesija na plažama i jako smo zadovoljni što se županija ovog puta potrudila donijeti regulativu koja će svima dati jednake mogućnosti i obveze. Također smo predložili da se javno objavljuju rezultati inspekcija koji će pokazati tko redovito krši ugovore”, kaže Ivana Marković, SDPova gradonačel­nica Supetra.

Zbog još nekih amandmana župan Boban odlučio je da se ide u drugo čitanje, te da se novi Pravilnik donese u rujnu.

PREDLOŽILI SMO I DA SE JAVNO OBJAVLJUJU REZULTATI INSPEKCIJA KOJI ĆE POKAZATI TKO REDOVITO KRŠI UGOVORE, KAŽE GRADONAČEL­NICA SUPETRA IVANA MARKOVIĆ

 ??  ?? Koncesije nad plažama pod lupom su od slučaja Zlatni Rat
Koncesije nad plažama pod lupom su od slučaja Zlatni Rat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia