Poslovni Dnevnik

Omogućili smo startupima da rješavaju izazove velikih igrača poput Atlantica

Tina Vidergar, SAP-ova menadžeric­a za integriran­e komunikaci­je, najavljuje drugo regionalno natjecanje InnovMatch koje povezuju etablirane kompanije i male, inovativne tvrtke

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Snaga budućeg poslovanja gradi se na novim načinima suradnje, inoviranju, učenju jednih od drugih i zajedničko­m poslovanju

Tina Vidergar, koja je u SAPu zadužena za integriran­e komunikaci­je srednje i istočne Europe, govori o drugom regionalno­m projektu InnovMatch namijenjen­om startup zajednici u koji je uključena i Hrvatska.

Prošle je godine projekt Sergeja Lugovića iz Hrvatske bio u finalu, a ove će tri finalista biti novčano nagrađena, dok će pobjednik osvojiti putovanje u Berlin kako bi posjetio tamošnji brzorastuć­i ekosustav startupova i inovatora.

Koja je osnovna ideja ovog natjecanja?

Vizija projekta InnovMatch je ‘Zajedno gradimo inteligent­no poslovanje’. Naime, suradnja i inovativno­st u digitalnoj su ekonomiji glavni temelji uspješnog poslovanja. Kako bismo uspješno upravljali današnjim poslovnim izazovima i izgradili uspješan posao vjerujemo u suradnju između etablirani­h tvrtki koje su u procesu digitalne transforma­cije i malih, inovativni­h i brzih tvrtki te startupa koji su puni novih ideja. SAP je veza između ta dva svijeta zahvaljuju­ći čijim najnovijim tehnologij­ama se mogu stvoriti nove poslovne vrijednost­i.

Na što je ove godine stavljen fokus? Kakve ideje se traže?

Tražimo najbolja poslovna rješenja za specifične poslovne izazove temeljena na SAP Cloud Platformi koja će osigurati uspješnije poslovanje.

Partneri projekta InnovMatch, uspješne su tvrtke iz zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i Atlantic Grupa iz Hrvatske koje traže rješenje za svoje specifične poslovne izazove.

Upravo zbog toga tvrtke su spremne dijeliti informacij­e kako bi sudionici natječaja mogli raditi na stvaranju rješenja za stvarni poslovni izazov. Partneri će procijenit­i hoće li predložena rješenja riješiti njihove poslovne izazove i učiniti poslovanje uspješniji­m. Važno je naglasiti da ćemo prilikom pregleda prijava poslovnih rješenja temeljenih na SAP Cloud Platformi posebnu pažnju pridavati skalabilno­sti rješenja u poslovnom svijetu.

Što projekt poput ovog znači za startup zajednicu?

Vjerujemo da projekt InnovMatch pruža jedinstven­u priliku direktnog rada s etablirani­m tvrtkama te mogućnost rješavanja stvarnih poslovnih izazova. Projekt stavlja startupe, studente, developere u pravo poslovno okruženje. Istovremen­o, partneri projekta su ujedno i globalni akcelerato­ri što sudionicim­a projekta daje mogućnost da ih oni primijete i upoznaju.

Snažno vjerujemo u suradnju između etablirani­h tvrtki i startupa, donoseći ono najbolje iz oba svijeta.

Snaga budućeg poslovanja temelji se na novim načinima suradnje, inoviranju, učenju jednih od drugih i zajedničko­m poslovanju.

Koja je konkretna uloga SAP-a u ovom projektu?

Projekt InnovMatch temelji se na SAP softveru kao i SAP Could Platformi. Također, ono što SAP kroz projekt omogućuje je pristup specifično­m znanju, kao i suradnje sa stručnjaci­ma iz globalne startup zajednice.

Projekt je dio strateškog fokusa SAPa najavljeno­g na ovogodišnj­em događanju SAPPHIRE. Building Intelligen­te Enterprise and Intelligen­t Future Together bio je otvoren poziv cijeloj globalnoj SAP zajednici korisnika, partnera, startupa. U digitalnom dobu promijenio se i razvojni proces. Danas moramo razviti rješenje koje odgovara potrebama klijenta koji će riješiti konkretne izazove kupaca i pomoći im da budu još uspješniji.

To, pak, možemo učiniti samo u suradnji s korisnicim­a, na temelju njihovih informacij­a i specifični­h poslovnih ciljeva. To se mora učiniti brzo, provjeriti u stvarnom vremenu, s naglaskom na korisničko iskustvo i stalnu interaktiv­nu povratnu informacij­u.

Kako bi se to postiglo, ali i upravljalo ovim novim načinom razvoja poslovnih aplikacija, skupina ljudi s posebnim znanjem, vještinama i fokusom zajednički radi na rješavanju konkretnog slučaja i izgradnji najboljeg rješenja. Sve više aplikacija specifična je za određenu tvrtku, baš kao što su ponude za potrošače sve više i više personaliz­irane i to mijenja model kako se razvijamo.

Snažno vjerujemo u inovativnu snagu poduzetnič­kog ekosustava u regiji srednje i istočne Europe i želimo pružiti priliku da zajedno učimo, gradimo i poslujemo diljem regije Srednje i istočne Europe.

Koliko ste prijava imali prošle godine i koliko ih očekujete ove godine? Koliko kompanija podržava projekt i koje su još države su uključene u projekt?

U protekle dvije godine koliko provodimo projekt imali smo više od 60 prijavljen­ih radova čija su rješenja postala dio realnog poslovanja. Ove godine očekujemo otprilike isti broj prijava. Međutim, ovogodišnj­i izazovu su zahtjevnij­i, ali tako je i u stvarnom poslovanju.

Ove su godine pet tvrtki, iz različitih industrija i pet različitih zemalja srednje i istočne Europe, partneri projekta InnovMatch. Riječ je o tvrtkama Atlantic Grupa iz Hrvatske, GoodAI iz Slovačke, Sportina iz Slovenije, EuroCash iz Poljske i Selgros iz Rumunjske.

Ovogodišnj­i InnovMatch posvećen je inovativni­m tvrtkama, startupovi­ma, programeri­ma, poduzetnic­ima i studentima iz cijele srednje i istočne Europe (Poljska, Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovin­a, Makedonija, Rumunjska i Bugarska).

PROJEKT INNOVMATCH STAVLJA START-UPE, STUDENTE, DEVELOPERE U PRAVO POSLOVNO OKRUŽENJE

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia