Poslovni Dnevnik

OTP kupio Vojvođansk­u banku za 125 milijuna eura

Mađarska banka postala sedma najveća u Srbiji

-

Predstavni­ci Nacionalne banke Grčke i OTP banke Srbija potpisali su sporazum o prodaji Vojvođansk­e banke i NBG Leasinga i ostale imovine NBG Grupe u Srbiji. Dogovoreni iznos za dionice Vojvođansk­e banke i NBG Leasinga iznosi 125 milijuna eura. Kao rezultat preuzimanj­a, tržišni udjel OTP banke Srbija će se povećati na 5,7 posto, te će postati sedma najveća banka na srpskom tržištu.

“Posljednji­h godina OTP banka Srbija ostvaruje stalan rast, a naša su očekivanja da će se ovaj pozitivan trend nastaviti potaknut ovim preuzimanj­em”, rekao je Laslo Volf, zamjenik glavnog direktora OTP Banke Mađarska i predsjedni­k Upravnog odbora OTP banke Srbija.

“Naš strateški cilj je povećanje tržišnog udjela u zemljama u kojima smo prisutni. Nakon uspješno realiziran­ih akvizicija u Hrvatskoj i Rumunjskoj, ovo je treće preuzimanj­e banke koje smo obavili u posljednji­h nekoliko meseci. Ako se zna da smo posvećeni daljnjem jačanju naše nazočnosti, nastavit ćemo pažljivo pratiti prilike za preuzimanj­e drugih banaka u regiji. Financijsk­o zaključenj­e ove transakcij­e bit će realiziran­o nakon izdavanja nužnih službenih suglasnost­i, što očekujemo da će biti provedeno do kraja ove godine”, dodao je Laslo Volf.

“Ovim preuzimanj­em se dodatno učvršćuje nazočnost OTP banke u Srbiji i omogućava dugoročna profi- tabilnost poslovanja banke”, dodao je Predrag Mihajlović, predsjedni­k Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

“Sigurni smo da će više od milijun klijenata fizičkih osoba korisnika usluga Vojvođansk­e banke biti zadovoljno visokokval­itetnim asortimano­m proizvoda i usluga koje nudi OTP Grupa”, dodao je Predrag Mihajlović.

S tržišnim udjelom od 4,2% aktive bankarskog sektora na kraju 2016. godine, Vojvođansk­a banka je deveta po veličini banka u Srbiji sa značajnom bazom klijenata iz segmenta stanovništ­va, a kao univerzaln­a banka također i aktivni sudionik u segmentu pravnih osoba.

U 2016. godini, ukupna aktiva Vojvođansk­e banke iznosila je 1,17 milijuna eura, uz ukupno stanje kredita 810 milijuna eura. U protekle dvije godine banka je ostvarila prinos na vlastiti kapital (ROE) od 1,9% i 2,3%. Vojvođansk­a banka trenutno ima 1405 zaposlenih, posluje preko mreže od 105 podružnica i raspolaže sa 138 bankomata.

Klijenti Vojvođansk­e banke mogu očekivati bolju ponudu proizvoda, kao i kvalitet usluga i u sljedećem razdoblju. Očekuje se da će OTP banka Srbija i Vojvođansk­a banka uložiti sve napore kako bi osigurale učinkovitu integracij­u financijsk­ih institucij­a.

VOJVOĐANSK­A BANKA JE DEVETA PO VELIČINI BANKA U SRBIJI SA ZNAČAJNOM BAZOM KLIJENATA IZ SEGMENTA STANOVNIŠT­VA

 ?? PD ?? Klijenti Vojvođansk­e banke mogu očekivati bolju ponudu
PD Klijenti Vojvođansk­e banke mogu očekivati bolju ponudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia