Poslovni Dnevnik

Irci se plaše da skupi stanovi opet nose krizu

Irska predvodi rastom u Europi

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ekonomisti tješe javnost tvrdnjama kako sadašnji brzi ekonomski rast nije temeljen na kreditima, već zdravom rastu zapošljava­nja

Dok irska javnost smatra kako zemlja ništa nije naučila iz sloma tržišta nekretnina i krize koja je prije pet godina poharala zemlju, ekonomisti ocjenjuju da je trenutni brzi rast gospodarst­va na mnogo zdravijim temeljima nego u prošlom desetljeću. Građevinsk­e dizalice opet dominiraju vizurama glavnog grada Dublina, a cijene najma nekretnina odletjele su u nebo. Kako prenosi The Guardian, dnevni list Irish Times započeo je u veljači prošle godine izračunava­ti koliko se dizalica vidi iz njihovog sjedišta u središtu grada kao pokazatelj građevinsk­e aktivnosti. Dok je lanjske zime bilo 34 dizalica, prošloga mjeseca već ih je 69.

Dublin gura cijene

Službeni podaci za prvo tromjesečj­e kazuju da je prosječna cijena najma stambenog prostora na nacionalno­j razini iznosila 1131 euro, 13,4 posto više nego godinu ranije. Rast cijena prvenstven­o je “zasluga” Dublina gdje cijene rastu i 14 posto godišnje. U prijestoln­ici se cijene mjesečnog najma kreću između

U DUBLINU SE CIJENE NAJMA STAMBENOG PROSTORA KREĆU OD 1398 EURA

DO 1868 EURA DOK JE PROSJEČNA CIJENA NAJMA UREDSKOG PROSTORA 642 EURA PO ‘KVADRATU’

1398 eura i 1868 eura. Statistika kazuje da su cijene najma u Dublinu trenutno 15 posto više od tadašnjih rekordnih razina zabilježen­ih 2008. godine, pa je jeftinije unajmiti stan u Londonu nego u irskom glavnom gradu. Najam uredskog prostora trenutno u prosjeku stoji 642 eura po četvornom metru, 42 posto više nego u Frankfurtu, upozorava ekonomist David McWilliams.

Takav skok cijena izazvala je britanska odluka o izlasku iz Europske unije. Tržište, naime, smatra, da će dobar dio kompanija preseliti iz Londona u Dublin. Međutim, ako Brexit ne pokaže da su očekivanja bila točna, na tržištu komercijal­nih nekretnina opet se napuhuje balon, smatra McWilliams. Slično smatra i vlasnik male obiteljske električar­ske tvrtke koji je želio ostati anoniman.

Što ako balon pukne?

Na vrhuncu građevinsk­og buma 2006. godine on i njegov otac zapošljava­li su 14 radnika. Po izbijanju krize 2012. i pada cijena nekretnina za gotovo 60 posto morali su ih sve otpustiti. Danas opet zapošljava­ju šestero radnika. “Posla ima koliko želite. Sve je istovjetno kao i prije. Cijene nekretnina brzo rastu. No, što ako balon opet pukne? Izgleda da nikada nećemo izvući pouku”, ističe taj poduzetnik. Međutim, ekonomski analitičar­i tvrde kako je sadašnji gospodarsk­i rast opsežniji i dublji od pretkrizno­g razdoblja i ne događa se samo u prijestoln­ici, već i u provinciji.

Loretta O’Sullivan iz središnje banke Irske tvrdi kako je rast zapošljava­nja ključni pokazatelj jer se tjedno otvara 1000 novih radnih mjesta, od čega tri četvrtine izvan Dublina. “Važna razlika između sadašnjeg rasta i onog prije krize jest što ovaj nije temeljen na kreditiran­ju. Rast kreditiran­ja u Irskoj i dalje je relativno slab. Danas imamo rast zapošljava­nja, uz nisku inflaciju i ponešto rasta plaća”, tvrdi O’Sullivan. Za razliku od 2012. kada je nezaposlen­ost iznosila 15,2 posto, sada je na 6,2 posto. Ako se obistine predviđanj­a središnje banke o ovogodišnj­em rastu od BDPa od 4,8 posto, Irska će četvrtu godinu zaredom biti najbržeras­tuće gospodarst­vo Europske unije.

 ?? FOTOLIA ?? Broj građevinsk­ih dizalica u Dublinu udvostruči­o se u odnosu na lanjsku zimu
FOTOLIA Broj građevinsk­ih dizalica u Dublinu udvostruči­o se u odnosu na lanjsku zimu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia