Poslovni Dnevnik

Poljaci žele američki plin, ali jeftiniji

Računica ispred politike U odnosu na Katar i Rusiju, SAD traži značajno višu cijenu

-

Poljska još nije donijela odluku o uvozu američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) jer bi za takvu odluku cijena trebala biti konkurentn­a, rekao je u intervjuu za ruske Ria Novosti poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykow­ski. “Prije nekoliko mjeseci stiglo je par tankera iz Amerike, ali bio je to pilot projekt kako bismo se uvjerili da je uvoz iz SAD-a tehnički moguć. Taj je projekt bio uspješan, no sada očekujemo uvjete budućega ugovora”, rekao je Waszczykow­ski.

Dodao je kako Poljska želi uvoziti plin iz SAD-a, ali pod uvjetom da njegova cijena bude konkurentn­a cijenama drugih dobavljača, kao što su Katar i Rusija. “Trenutno je plin iz SADa značajno skuplji, no predlože li Amerikanci ugovor koji će biti konkurenta­n uvozu iz Katara ili drugih regija, možemo ga razmotriti”, rekao je poljski šef diplomacij­e.

Ranije je poljski predsjedni­k Andrzej Duda izjavio da Poljska može postati energetsko čvorište kroz koje će američki plin biti distribuir­an u srednju i istočnu Europu. Po njegovim riječima, to je bila tema razgovora s američkim predsjedni­kom Donaldom Trumpom početkom srpnja. Poljske godišnje potrebe za plinom iznose oko 15 milijardi prostornih metara, od čega ruski Gazprom dostavlja 10 milijardi. Poljaci su 2015. u rad pustili LNG terminal Swinoujsci­e, kapaciteta pet milijardi prostornih metara plina godišnje.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Poljske Andrzej Duda
REUTERS Predsjedni­k Poljske Andrzej Duda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia