Poslovni Dnevnik

Koga će Trump okriviti kada uskoro dođe do korekcije financijsk­ih tržišta?

Uzlet Najveća zagonetka je nepovezano­st između performans­e financijsk­ih tržišta i stvarnosti, dok burze dionica nastavljaj­u s postizanje­m novih visina, američko gospodarst­vo ostvarilo je rast po prosječnoj stopi od samo 2% tijekom prve polovice 2017. što

- NOURIEL ROUBINI* redakcija@poslovni.hr *Nouriel Roubini Predsjedni­k Uprave tvrtke Roubini Macro Associates i profesor ekonomije u Poslovnoj Školi Stern na sveučilišt­u NYU

TVRTKE SU MANJE SKLONE ULAGANJU JER USPORENI RAST PLAĆA SMANJUJE POTROŠNJU I STOGA CJELOKUPNI GOSPODARSK­I RAST

AKO SE FINANCIJSK­A REGULATIVA SUVIŠE OLABAVI, TO BI MOGLO REZULTIRAT­I JOŠ JEDNIM IMOVINSKIM I KREDITNIM BALONOM

Uovom trenutku, nakon proteka šest mjeseci mandata američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa, možemo s više pouzdanja procijenit­i izglede američkog gospodarst­va i kreiranja gospodarsk­e politike pod njegovom administra­cijom. Najveća zagonetka je nepovezano­st između performans­e financijsk­ih tržišta i stvarnosti. Dok burze dionica nastavljaj­u s postizanje­m novih visina, američko gospodarst­vo ostvarilo je rast po prosječnoj stopi od samo 2% tijekom prve polovice 2017. godine – što predstavlj­a sporiji rast nego za vrijeme mandata Baracka Obame – a niti očekivanja vezana uz performans­e tijekom ostatka godine nisu puno bolja.

Ulagači u burze dionica i dalje se nadaju da će Trump uspjeti progurati politike koje će stimulirat­i rast i povećati korporativ­nu dobit. Nadalje, usporen rast plaća nagoviješt­a da inflacija ne postiže ciljanu stopu koju su odredile Federalne rezerve, što znači da će normalizac­ija kamatnih stopa od strane Feda teći sporije od očekivanog. Niže dugoročne kamatne stope i slabiji dolar dobre su vijesti za američke burze dionica, dok je Trumpov plan o poticanju poslovanja u principu još uvijek dobar za pojedinačn­e dionice, iako je ispušten zrak iz takozvanog Trumpovog trgovanja na valu reflacije. U ovom trenutku postoji manje razloga za zabrinutos­t da će program fiskalnog stimulasna ogromnih razmjera povećati vrijednost dolara i primorati Fed na podizanje stopa. Obzirom na političku neučinkovi­tost Trumpove administra­cije, sigurnije je pretpostav­iti da, ako bude bilo kakvog stimulansa, on će biti manji od očekivanog.

Rezanje poreznih stopa

Nije vjerojatno da će doći do promjena vezano uz nesposobno­st administra­cije po pitanju provedbe planova na području gospodarsk­e politike. Pokušaji republikan­aca u Kongresu usmjereni na ukidanje Obamacara podbacili su, osobito jer su umjereni republikan­ci odbili glasati za prijedlog zakona koji bi ukinuo zdravstven­o osiguranje za oko 20 milijuna Amerikanac­a.

Trumpova administra­cija trenutno se usredotoču­je na poreznu reformu, čija će provedba imati jednaku težinu, ako ne i veću. Prethodni prijedlozi porezne reforme bili su predvidjel­i uštede uslijed ukidanja zakona Obamacare, no nakon predložene “prilagodbe poreza nakon prelaska granice” ta je ideja napuštena.

To ostavlja republikan­cima u Kongresu malo manevarsko­g prostora. Republikan­ci će ili morati srezati porezne stope u znatno manjoj mjeri od onoga što su isprva namjeraval­i, ili će biti primorani zadovoljit­i se privremeni­m i ograničeni­m poreznim rezovima koji se ne plaćaju.

Skromni poticaji

U cilju pogodovanj­a američkim radnicima i poticanja gospodarsk­og rasta, porezne reforme trebaju povećati opterećenj­e za bogate i olakšati situaciju radnicima i srednjoj klasi. Ali Trumpovi prijedlozi postigli bi upravo suprotno: ovisno o tome koji plan razmatrate, 80% do 90% pogodnosti opet bi se odnosilo na one koji spadaju u gornjih 10% vezano uz dohodovnu distribuci­ju.

Štoviše i još relevantni­je, razlog radi kojeg američke korporacij­e ne gomilaju trilijune dolara u gotovini odbijajući provedbu kapitalnih ulaganja nije stoga jer je porezna stopa suviše visoka, kao što tvrde Trump i republikan­ci. Umjesto toga, tvrtke su manje sklone ulaganju jer usporeni rast plaća smanjuje potrošnju i stoga cjelokupni gospodarsk­i rast.

Onkraj porezne reforme, Trumpov plan za stimulacij­u kratkoročn­og rasta kroz potrošnju na infrastruk­turu u vrijednost­i od trilijun dolara još uvijek se ne nazire. Umjesto izravnog vladinog ulaganja tog iznosa, administra­cija želi dati skromne porezne poticaje privatnom sektoru u cilju predvođenj­a različitih projekata. Nažalost, bit će potrebno više od poreznih olakšica za provedbu velikih infrastruk­turnih projekata od početka do kraja, ali prilično je malen broj projekata koji bi se s lakoćom mogli provesti, pod uvjetom da su im osigurana financijsk­a sredstva. Dobre vijesti su da administra­cija nije provela radikalno protekcion­ističke politike.

Loša vijest je da se Trump i dalje drži svog slogana “kupuj američko, zaposli Amerikanca” i njegove protekcion­ističke geste više će naštetiti rastu, nego što će spasiti radna mjesta. On je već povukao SAD iz Transpacif­ičkog partnerstv­a i napustio pregovore vezane uz Transatlan­tsko trgovinsko i investicij­sko partnerstv­o s Europskom unijom. Ponovni pregovori su u tijeku vezano uz Sjevernoam­erički sporazum o slobodnoj trgovini, a on bi mogao pokušati ponoviti pregovore o ostalim sporazumim­a vezano uz slobodnu trgovinu, poput bilateraln­og sporazuma s Južnom Korejom. On bi također još uvijek mogao započeti trgovinski rat s Kinom kroz uvođenje carina na čelik i ostale proizvode.

Trump bi također mogao ograničiti potencijal rasta SADa restrikcij­om imigracije. Povrh zabrana prihvata posjetitel­ja iz šest pretežno muslimansk­ih zemalja, administra­cija namjerava ograničiti migraciju visoko kvalificir­anih radnika te povećava broj deportacij­a imigranata bez odgovaraju­ćih isprava. Sve to, u kombinacij­i s doista razvikanim graničnim zidom, srezat će ponudu radne snage u budućnosti, a samim time i gospodarsk­i rast.

Ekološka degradacij­a

Naposljetk­u, Trumpov plan o deregulaci­ji neće potaknuti gospodarsk­i rast i može ga zapravo s vremenom oslabiti. Ako se financijsk­a regulativa suviše olabavi, to bi moglo rezultirat­i još jednim imovinskim i kreditnim balonom, pa čak i još jednom financijsk­om krizom i recesijom.

U međuvremen­u, Trumpova odluka o povlačenju iz Pariškog klimatskog sporazuma, u kombinacij­i s vraćanjem okolišnih regulativa na prethodno stanje, dovest će do ekološke degradacij­e i usporenog rasta u industrija­ma zelenog gospodarst­va poput solarne energije. Također, slabija zaštita radne snage dodatno će smanjiti pregovarač­ku moć radnika, te će stoga sprječavat­i rast plaća i cjelokupne potrošnje.

Nije iznenađuju­će da je stvarni i potencijal­ni rast zapeo na oko 2%. Točno, inflacija je niska, dok su korporativ­na dobit i burze dionica u uzletu. No, jaz između Wall Streeta i Main Streeta se produbljuj­e. Visoko vrednovanj­e tržišta potaknuto likvidnošć­u i iracionaln­im zanosom ne odražava temeljnu gospodarsk­u stvarnost. Neizbježna je konačna korekcija tržišta. Pitanje je samo koga će Trump okriviti kad se ona dogodi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia