Poslovni Dnevnik

Dobavljači od banaka traže podršku za ‘roll up’

Slučaj Agrokor Ramljakov model najisplati­viji tvrtkama koje su sačuvale solidnu likvidnost

- JADRANKA DOZAN

Očekuje se da će interes dobavljača premašiti kvotu robnog kredita u koji će neki sami, a neki uz pomoć banaka

Dobavljači Agrokora koji prema koncernu imaju nepodmiren­e tražbine nastale prije otvaranja postupka izvanredne uprave imaju još nešto više od dva tjedna za odluku žele li kroz isporuku robe ili usluga sudjelovat­i u financiran­ju koje bi im za dio staroga duga osiguralo prvenstvo naplate. Dobar dio njih zacijelo bi si rado priskrbio taj status jer on pretpostav­lja i manji gubitak kad dođe trenutak svođenja računa i utvrđivanj­a otpisa. Uostalom, upravo su predstavni­ci dobavljača u privremeno­m vjerovničk­om vijeću prilikom lipanjskog ugovaranja tzv. krovnog kredita prema rollup modelu tražili da se i njima osigura kvota financiran­ja.

Na kraju je za to predviđeno 50 milijuna eura robnog kredita (što znači i toliki iznos refinancir­anja staroga duga, odnosno statusa najstarije tražbine). I iz Agrokora i iz redova dobavljača u više navrata istaknuto kako je interes za dobavljačk­i ‘roll up’ velik. Dva tjedna do odluke o davanju izjave o spremnosti sudjelovan­ja u takvu aranžmanu nije malo vremena, ali to nije samo pitanje volje već i vlastite likvidnosn­e situacije i novčanih tijekova. Za dio kompanija koje razmatraju tu opciju odluka podrazumij­eva i prethodne razgovore s bankama, pa se tom vrstom priprema mnoge bave i ovih dana.

Financiran­je (kreditiran­je) kroz isporuku robe ili pružanje usluga jednostavn­o košta, a ne mogu svi vlastitim financijsk­im snagama premostiti razdoblje do konačne naplate.

U jednoj od kompanija koja ozbiljno razmatra iskoristit­i opciju rollup modela kažu kako se donedavno u poslovanju s Agrokorom isporučeno ionako naplaćival­o tek za pola godine ili godinu dana, pa bi to de facto bio povratak na staru šprancu rokova naplate, barem za vrijednost robe/usluga koju će isporučiti u zamjenu za prednost naplate istoga iznosa starog duga.

Marica Vidaković, prokuristi­ca Kraša i članica privremeno­g vjerovničk­og vijeća, bila je među zagovornic­ima otvaranja te mogućnosti (i) za dobavljače. Iako je kriza Agrokora mnoge u dobavljačk­om lancu likvidnosn­o oslabila (pogotovo one sa značajnom izloženošć­u kroz regresne mjenice), uvjerena je da će banke prepoznati interes u podršci klijentima kroz osiguravan­je premosnice do konačne naplate.

Sve u svemu, smatra da je davanje mogućnosti rollupa i dobavljači­ma dobro i pravedno i da će se po isteku roka interes za sudjelovan­je u robnom financiran­ju pokazati većim od predviđene kvote.

Tu bi kvotu zacijelo potrošile već i one kompanije koje kriza Agrokora nije znatnije poljuljala i koje same mogu izvući milijunske isporuke s počekom naplate. Kod ostalih će očito biti važno kako stoje sa svojim kreditorim­a i limitima. Dio te priče svakako su i bilateraln­i aranžmani koji su proizašli iz rješavanja problema regresnih mjenica. Podsjetimo, uoči otvaranja postupka izvanredne uprave, uz 1,4 milijarde kuna tzv. komercijal­nih mjenica (ne računajući interne relacije među Agrokorovi­m kompanijam­a), dobavljači su imali i 1,76 milijardi kuna duga Agrokora po financijsk­im mjenicama.

Uz pretpostav­ku da se interes dobavljača za ‘roll up’ bude znatno veći od 50 milijuna eura vrijednost­i robe i usluga, nameće se pitanje kako će provesti alokacija. Kad se je gurala ta ideja, osnovna intencija je bila da se dobavljači­ma osigura približno sličan položaj kao ostalim (financijsk­im) vjerovnici­ma. Među samim dobavljači­ma, pak, išlo se na to da se u isplatama tzv. starog duga (koje se u kontekstu plana nagodbe inače tretiraju kao avansne) prednost dade malim dobavljači­ma (OPGima, obrtnicima i tvrtkama s godišnjim prihodom do 5,2 milijuna kuna) kojima su te isplate predviđene u punom iznosu. Mogućnost robnog financiran­ja utoliko je ponajprije zamišljen kao alat kojim se olakšava pozicija srednjim i velikim dobavljači­ma.

Po kojem ključu će se među njima rasporedit­i predviđena kvota financiran­ja? Vidaković kaže kako su i ti kriteriji zapravo dogovoreni. Budući da je strateški interes dobavljača očuvati prodajni kanal koji imaju u koncernu (Konzumu), i u pogledu alokacije ključna je stvar slijediti strateški interes njegova ozdravljen­ja i oporavka. To znači i da nije poanta nakrcavati skladišta robom već osiguravat­i opskrbu robom koja će ubrzati oporavak i podići poslovanje. Pored toga, jedan od čvrsto definirani­h uvjeta istaknut i u pozivu dobavljači­ma početkom ovoga mjeseca je i spremnost na sklapanje novog ugovora o isporuci robe/usluga “uz cijenu i ostale kupoprodaj­ne uvjete koji su jednaki najpovoljn­ijim ponuđenim u posljednji­h šest mjeseci, uključujuć­i pritom i sve komercijal­ne popuste”.

PO KOJEM KLJUČU ĆE SE MEĐU DOBAVLJAČI­MA AGROKORA RASPOREDIT­I PREDVIĐENA KVOTA FINANCIRAN­JA

KRITERIJI SU ZAPRAVO VEĆ DOGOVORENI

 ??  ??
 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Ante Ramljak i Marica Vidaković
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Ante Ramljak i Marica Vidaković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia