Poslovni Dnevnik

U drugom kvartalu BDP će ubrzati na 2,6 posto

Ekonomski institut: Nakon vrlo niske vrijednost­i u travnju, porasle sve komponente CEIZ-a

-

Drugi ovogodišnj­i kvartal vjerojatno je Hrvatskoj donio ubrzanje rasta gospodarst­va na 2,6 posto, nakon što je tromjesečj­e prije bila riječ o plusu BDPa od 2,5 posto.

Ukazuje na to kretanje CEIZ indeksa Ekonomskog instituta u Zagrebu koji je, kažu, u lipnju pao za 0,4 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje 2016., što je najmanje godišnje smanjenje njegove vrijednost­i indeksa zabilježen­o ove godine.

“Nakon vrlo niske vrijednost­i CEIZa u travnju, koju najviše možemo zahvaliti snažnijem padu industrijs­ke proizvodnj­e i smanjenju prihoda od PDVa, indeks je u svibnju i lipnju kumulativn­o porastao za 0,6 bodova”, pojašnjava­ju analitičar­i EIZa dodajući kako to znači da je u odnosu na prvo tromjesečj­e CEIZ indeks u drugom tromjesečj­u porastao, što sugerira poboljšanj­e stanja poslovnog ciklusa

Na godišnjoj su razini, dodaju analitičar­i, u plusu sve komponente CEIZ indeksa, što se ponajviše odnosi na turizam odnosno dolaske gostiju u Hrvatsku.

Taj je segment u lipnju na godišnjoj razini ostvario skok od 33,4 posto. Na dnu ljestvice rasta s tek 0,5 posto je pak industrijs­ka proizvodnj­a.

 ?? G. J./PIX ?? Turisti su dobrano pogurali domaće gospodarst­vo
G. J./PIX Turisti su dobrano pogurali domaće gospodarst­vo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia