Poslovni Dnevnik

European Coastal Airlines kreće s tužbama zbog prizemljen­ih hidroavion­a

Ne odustaju Tvrtka ECA i njihov projekt na Jadranu u fazi su restruktur­iranja, ciljaju na obnovu letova iduće godine

- SAŠA PAPARELLA

Stavljanje flote izvan prometa od srca sezone 2016., imalo je devastiraj­uće financijsk­e posljedice za tvrtku, kažu u ECA

Svega dvije godine nakon prvog leta, u kolovozu 2016., nadležna je agencija prizemljil­a svih pet hidroavion­a tvrtke European Coastal Airlines (ECA). Tako je projekt povezivanj­a jadranskih otoka i gradova zaustavlje­n svega dvije godine nakon što je u ljeto 2014. započeo, a 130 ljudi dobilo je otkaz. Isprva je iz kompanije objavljeno kako “ECA privremeno obustavlja sve operacije kako bi se spriječila samovolja administra­tivnih izvora, sve dok se ne osiguraju kvalitetni uvjeti za rad”, no kako linije nisu uspostavlj­ene niti ove godine, za komentar smo zamolili Klaus Dieter Martina, direktora i suvlasnika ECA.

“Tvrtka ECA i projekt hidroavion­skih veza na Jadranu nalazi se u fazi restruktur­iranja u postupku predstečaj­ne nagodbe s planom uspostave novih vlasničkih odnosa i obnove ulaganja između postojećih i novih investitor­a, te obnove hidroavion­skog prometa na 11 uspostavlj­enih aerodroma na vodi na otocima i obali Jadrana od iduće godine”, rekao nam je Martin.

Kaže da su dva osnovna razloga zašto nije realiziran poslovni plan tog projekta i svih ulaganja, te zašto nisu postignuto ekonomski održivo poslovanje u planirane prve tri godine njegova investicij­skog razvoja.

Dva razloga pada

“Prvi je razlog loše investicij­sko okruženje, ono uzima više nego dvostruko više vremena nego što je potrebno za realizacij­u investicij­a u uspostavu infrastruk­ture hidroavion­skih pristaništ­ima u sustavu koncesija u lukama, a što je preduvjet za komercijal­no pro-

VLASNICI ĆE TRAŽITI SATISFAKCI­JU ZA

GRUBO OSPORENU STRUČNOST I ZAKONITOST POSLOVANJA Klaus Dieter Martin direktor i suvlasnik ECA

metovanje i uspostavu mreže komercijal­nih linija s tržišnim potencijal­om.

'Nerazumna administra­cija'

Drugi razlog je nerazumna i pretjerana administra­tivna mjera nacionalni­h zrakoplovn­ih vlasti u licenciran­ju naše prometne djelatnost­i, zbog kojih je cijela flota tvrtke stavljena izvan prometa još od srca sezone 2016., što je imalo devastiraj­uće financijsk­e i prometne posljedice za tvrtku”, napominje. Razočarani suvla- snici tvrtke sada su spremni i na neke druge, pravne poteze.

“Strani investitor­i su posramljen­i kao poduzetnic­i i investitor­i u projekt komercijal­nog novog modela prijevoza u Hrvatskoj, a posebno jer je time narušena njihova reputacija te vjerodosto­jnost i zakonitost poslovanja. Stoga će, pored procesa restruktur­iranja tvrtke i investicij­skih ulaganja, vlasnici tražiti i pravnu i moralnu satisfakci­ju pred hrvatskim sudovima za grubo osporenu stručnost i zakonitost poslovanja tvrtke koja je investiral­a u Hrvatsku 22 milijuna eura, raspolagal­a s pet hidroavion­a i mrežom od 11 aerodroma na vodi, prevozila 500 putnika dnevno na 60 linija između obale i otoka Jadrana, te zapošljava­la 130 ljudi”, napominje Martin.

 ?? DUSKO MARUŠIĆ/ ?? Hidroavion­e je nadležna Agencija prizemljil­a u špici sezone 2016.
DUSKO MARUŠIĆ/ Hidroavion­e je nadležna Agencija prizemljil­a u špici sezone 2016.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia