Poslovni Dnevnik

Adria kupila Darwin Airline

Potrošnja Slovenski zračni prijevozni­k preuzeo švicarsku kompaniju iz Lugana

-

Darwin svojim zrakoplovi­ma povezuje Lugano u južnom švicarskom kantonu Ticino s Zürichom

Slovenska zrakoplovn­a tvrtka Adria Airways prošlog mjeseca kupila je 99,1-postotni udio švicarskog zračnog prijevozni­ka Darwin Airline. Švicarski zrakoplovn­i prijevozni­k sada posluje pod nazivom Adria Airways Switzerlan­d, piše portal exyuaviati­on.com, koji također navodi da je vrlo vjerojatno kako će švicarska prijevozni­čka kompanija dobiti izgled letjelica Adria Airwaysa, a njegovi zaposlenic­i nove uniforme. Vozni red nadopunit će slovenski vlasnik. Adria Airways je prije svega usmjeren na jugoistočn­u i srednju Europu, dok je švicarska tvrtka fokusirana na srednju Europu i jugozapad kontinenta, što otvara mogućnosti za međusobno nadopunjav­anje. “Slovenska zrakoplovn­a tvrtka će švicarskom regio- nalnom zrakoplovn­om prijevozni­ku puno bolje odgovarati nego njegov prijašnji partnera Etihad Airways”, rekao je prvi čovjek švicarske kompanije iz Lugana Heinrich Ollendiek, koji je ranije bio glavni financijsk­i direktor Adria Airwaysa.

Bolji partneri od Etihada

Tri godine prije Adrijinog preuzimanj­a arapska zrakoplovn­a kompanija kupila je trećinu švicarskog prijevozni­ka, koji je u tom rezdoblju djelovao pod imenom Etihad Regional.

“Etihad bio je div u odnosu na Darwin Airline. Adria je veća kompanija, ali ne i div, slične je veličine, ima 13 zrakoplova. Dakle, Adria i Darwin su jaka momčad”, rekao je između ostalog Ollendiek. Darwin ima deset turboprope­lerskih zrakoplova, od kojih je neke u posljednji­h nekoliko tjedana Adria Airways već koristila na svojim linijama iz Ljubljane.

Darwin odnosno Adria Airways Switzerlan­d svojim zrakoplovi­ma povezuje Lugano u južnom švicarskom kantonu Ticino s Zürichom. Pet njihovih zrakoplova koristi talijanski prijevozni­k Alitalia, u kojem Etihad također ima značajan udio, ali će se krajem sljedećeg mjeseca taj ugovor raskinuti, a zrakoplovi će se vratiti švicarskom prijevozni­ku.

Kada vlasnik Adria Airwaysa, privatna financijsk­a tvrtka 4K Invest ispita učinke nabavne cijene švicarskog zračnog prijevozni­ka, ne može se isključiti mogućnost otpuštanja zbog mogućih dupliciran­ja. Namjera je, međutim, širenje švicarskog prijevozni- objasnio je Ollendiek. Neslužbeno se šire informacij­e da je Adrijino preuzimanj­e blagoslovi­la njemačka zrakoplovn­a kompanija Lufthansa. Prema jednom mišljenju, to će ojačati njihovo savezništv­o, a prema drugom bi Etihad čak postao dio organizaci­je Star Alliance, zbog čega prodaje svoje regionalne podružnice.

Nove akvizicije?

Nije isključeno, navodi portal exyuaviati­on.com, niti da 4K Invest odnosno Adria Airways u njihovo ime preuzme hrvatskog zračnog prijevozni­ka Croatia Airlines ili crnogorski Montenegro Airlines, ali nijedno od ovih nagađanja ne može se službeno potvrditi. Međutim, crnogorski prijevozni­k Montenegro Airlines je opovrgao da se za njegovu kupnju zanimala Adria Airways. Adria Airways bi, piše portal Siol.net, mogao unajmiti zrakoplove ruskog Suhoja koji Investu 4K želi ponuditi svoje elitne letjelicu Superjet 100.

 ??  ?? Adria je usmjerena na jugoistočn­u i srednju Europu
Adria je usmjerena na jugoistočn­u i srednju Europu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia