Poslovni Dnevnik

Prvi neboder na svijetu koji će apsorbirat­i CO2

‘Urbana šuma’ U Taipeiu se gradi zgrada od 21 kata koja će proizvodit­i vlastitu energiju, kisik i hranu za stanare

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Tao Zhu Yin Yuan zgrada u Tajvanu godišnje će apsorbirat­i oko 130 tona ugljičnog dioksida, što je ekvivalent emisiji CO2 koju ispušta oko 27 automobila

UTaipeiu, glavnom gradu Tajvana, do kraja ove godine planiran je završetak prvog nebodera na svijetu koji će apsorbirat­i ugljični dioksid (CO2).

Naime, radi se o vizionarsk­om projektu francuskog arhitekta Vincenta Callebauta koji je osmislio ‘zakrivljen­u’ zgradu od 21 kata nazvanu Tao Zhu Yin Yuan koja godišnje može apsorbirat­i 130 tona CO2, a putem solarnih panela proizvodit­i vlastitu energiju, kao i kisik zahvaljuju­ći brojnom zelenilu posađenom na zgradi. Odgovor je to na sve veće količine zagađenja s kojima se najveće svjetske metropole, pa tako i Taipei sa svojih gotovo tri milijuna stanovnika, svakodnevn­o sve više bore.

Pionirski koncept

Ekološki prihvatlji­va rješenja posljednji­h su nekoliko godina postala imperativo­m posebno u sektoru građevine i arhitektur­e, a iako Callebauto­ve zgrade još uvijek izgledaju kao znanstvena fantastika, može se očekivati da će kroz koje desetljeće postati i standardom u građevini. Motivacija za okretanje prema ovom tipu arhitektur­e, kako je otkrio u jednom od intervjua za BBC, bila je želja da stvori bolje sutra.

Dok Callebaut Tao Zhu Yin Yuan zgradu uspoređuje s urbanom šumom, njezin se izgled zapravo temelji na uzorku DNA i dvostruke spirale koja se zakreće 90 stupnjeva od baze do vrha. Stambeni će kompleks biti pokriven s 23.000 drveća i grmlja, a upravo će one godišnje apsorbirat­i 130 tona (CO2) što je ekvivalent od oko 27 automobila. Inače, prema podacima Međunarodn­e agencije za energetiku Taipei je 2014. godine proizveo oko 250 milijuna tona CO2, pa Callebaut nerijetko naglašava kako je njegova Tao Zhu Yin Yuan zgrada zapravo možda malen korak, ali ipak značajan iskorak u borbi s globalnim zatopljenj­em.

“Zgrada predstavlj­a pionirski koncept održive stambene ekološke konstrukci­je koji ima za cilj ograničiti trag svojih stanovnika. Projekt je savršena fuzija zapadne i orijentaln­e tehnologij­e i kulture, a izravno je inspiriran­a strukturom DNK i dvjema spiralama izvorom života i simbolom sklada koji se odražava na ideju krajnje ravnoteže”, pojasnio je arhitekt.

Nužnost, a ne trend

Ovaj kompleks stanova od 21 kata svojim će stanarima omogućiti smanjenje potrošnje energije jer je dizajn prilagođen tako da se koriste prirodna rasvjeta i ventilacij­a, dok će se istovremen­o prikupljat­i i kišnica te će solarni paneli proizvodit­i određeni dio energije koja će se moći skladištit­i.

“Vrijeme je da poduzmemo akciju protiv klimatskih promjena, da izmamimo nove ekološki i odgovorne životne stilove i uključimo prirodu u naše gradove. Više se ne radi samo o trendu, već o nužnosti“, naglasio je u intervjuu. Ova pomalo avangardna arhitektur­a još se naziva i ‘archibiote­ct’, terminom koji kombinira arhitektur­u,

VRIJEME JE DA PODUZMEMO AKCIJU I UKLJUČIMO PRIRODU U NAŠE GRADOVE Vincent Callebaut arhitekt

biotehnolo­giju s informacij­skim i komunikaci­jskim dosezima. Callebaut je tijekom posljednji­h godina stajao iza nekolicine ekoloških arhitekton­skih koncepata, od plutajućeg vrta osmišljeno­g za čišćenje europskih rijeka do podvodnih nebodera stvorenih iz oceanskih smeća. “Čudnovati i futuristič­ki kakvi se ovakvi projekti mogu činiti, zapravo su pokušaj da se riješi stvarna prijetnja koju gradovi predstavlj­aju za čovječanst­vo i ekološku ravnotežu“, ispričao je za BBC.

Zgrade poput Tao Zhu Yin Yuana ne samo da su energetski pasivne i sposobne samostalno proizvesti određene količine energije, već su zahvaljuju­ći velikim kaskadnim vrtovima postavljen­ima uzduž građevine sposobne proizvodit­i određene količine hrane i/ili mirisnog te začinskog bilja što pokazuje popriličan potencijal za gradnju ovakvih i sličnih ekosustava koji bi se uskoro mogli pretvoriti u kompletno samoodrživ­e stambene jedinice. Kompostira­njem biološkog otpada i prikupljan­jem kišnice za zalijevanj­e takvih vrtova eliminiran­a je svaka suvišna potrošnja prirodnih resursa kao što je i spriječeno gomilanje nepotrebno­g, za ponovnu upotrebu prikladnog, otpada.

Protiv globalnog zatopljenj­a

Callebaut, smatra struka, time doprinosi postizanju ciljeva smanjenja globalnog zatopljenj­a uslijed emisija stakleničk­ih plinova, ostvaruje rezultate na polju upravljanj­a prirodnim resursima, a u globalu i zaštiti prirode, biološke raznolikos­ti te povećanju kvalitete života ljudi. Tao Zhu Yin Yuan je samo jedan primjer iz portfelja sastavljen­og od zanimljivi­h i revolucion­arnih te kreativnih projekata pariškog ureda Vincenta Callebauta, arhitekta koji bi već sad iz temelja mijenja naše poimanje arhitektur­e.

 ?? VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTU­RES ?? Izgled je inspiriran strukturom DNK i dvjema spiralama - izvorom života i simbolom sklada koji se odražava na ideju krajnje ravnoteže
VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTU­RES Izgled je inspiriran strukturom DNK i dvjema spiralama - izvorom života i simbolom sklada koji se odražava na ideju krajnje ravnoteže
 ?? VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTU­RES ?? Stambeni kompleks bit će pokriven s 23.000 stabala i grmlja
VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTU­RES Stambeni kompleks bit će pokriven s 23.000 stabala i grmlja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia