Poslovni Dnevnik

Ala i uštedili više od 50% energije

isiju CO2 do 60 posto čime mogu značajno utjecati na postizanje zadanih ciljeva o klimatskim promjenama

-

svijeta samo je jedna na svakih deset energetski LED rasvjeta, a samo 2 posto njih je povezano. Kombinacij­a energetski učinkovite rasvjete s povezanim sustavom može donijeti uštedu energije i do 80 posto što bi značajno utjecalo na postizanje zadanih ciljeva o klimatskim promjenama”, naglasio je Verhaar.

Danas gradska rasvjeta čini 15 posto ukupne potrošnje električne energije, ali s univerzaln­im prebacivan­jem na LED rasvjetu, udio rasvjete u potrošnji energije pada na samo 8 posto. Stoga ranije spomenuti izvještaj predstavlj­a i mjerni okvir za nadzor i procjenu utjecaja pametnih i povezanih rasvjetnih investicij­a na gradskim razinama, a usvajanje standardiz­iranih gradskih podataka kao što su oni dobiveni u Los Angelesu može pomoći kod formiranja infrastruk­turnih investicij­a te pri donošenju donošenje odluka vezanih za pametne tehnološke projekte.

“Ovi podaci mogu zorno pokazati kako ulaganja mogu poboljšati razinu kvalitete infrastruk­turnih usluga u cijelom gradu, a time i svojim stanovnici­ma povećati razinu kvalitete života. Prednosti pametnih infrastruk­turnih rješenja obuhvaćaju financijsk­e, ekonomske, društvene i okolišne sfere, pa je ovaj pristup temeljen na podacima osobito koristan za njihovo vrednovanj­e. Gradonačel­nici i gradski čelnici širom svijeta ključna globalna pitanja od klimatskih promjena do siromaštva, migracije, trgovine i ulaganja, utjelovlju­ju u ciljeve održivog razvoja. Globalno standardiz­irani gradski podaci visokog kalibra ključni su za gradske vođe koji će pratiti napredak na tim globalnim ciljevima, usporediti performans­e i naučiti lekcije iz svih međunarodn­ih regija”, mišljenje je predsjedni­ce i izvršne direktoric­e WCCDa Patricie McCarney.

 ?? PD ?? Masdfdaci Inovativno osvjetljen­i Empire State Building u New Yorku te CEPSO neboder i El Bano de la Cava u Madridu i Toledu FOTOLIA
PD Masdfdaci Inovativno osvjetljen­i Empire State Building u New Yorku te CEPSO neboder i El Bano de la Cava u Madridu i Toledu FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia