Poslovni Dnevnik

Živite li u pametnom gradu?

Tehnološki lideri Manje od 50% hrvatskih gradova je u nekom stadiju razvitka pametnog grada; oni koji koriste sustav održavanja komunalne infrastruk­ture znaju da time štede resurse poreznih obveznika i povećavaju produktivn­ost djelatnika lokalnih uprava

-

Karlovac, Jastrebars­ko, Velika Gorica, Popovača, Sisak, Ogulin, Novigrad i Korčula samo su neki od korisnika pipGIS sustava zagrebačke tvrtke Promet i prostor koji im služi za lakšu komunikaci­ju između upravitelj­a infrastruk­turom (grad ili općina) i izvođača radova (građevinsk­a ili komunalna tvrtka koja ima ugovor s upravitelj­em).

Najrazvije­niji sustav upravljanj­a infrastruk­turom uspostavlj­en je u gradu Karlovcu, a grad Jastrebars­ko je zahvaljuju­ći rješenju za upravljanj­e cestama na konferenci­ji Pametni gradovi osvojio priznanje grada budućnosti – INpuls 2015 i to u kategoriji Pametnija uprava. Iako se Karlovac s pravom može smatrati veteranom u kontekstu pametnog upravljanj­a infrastruk­turom, tu je i drugih 13 gradova u sustavu koji su brzo prihvatili mogućnost pametnog rukovođenj­a i upravljanj­a terenskim radovima ili intervenci­jama tako da je svaka intervenci­ja prostorno, vremenski i kategorijs­ki evidentira­na u sustavu kroz cijeli svoj razvojni ciklus. Stari, vrlo spori način rješavanja problema na terenu, poput rupa na kolniku ili kvarova na kanalizaci­ji podrazumij­evao je brojne predradnje zaposlenic­i grada izlazili bi na teren, dokumentir­ali zatečeno stanje, obavijesti­li relevantne službe koje bi zatim tražile ponude izvođača. Slijedio je izbor izvođača i, naposljetk­u, izvedba sanacije. Takav pristup posebno je neisplativ kad je riječ o tzv. kriznoj lokaciji koje se zbog raznih razloga stalno oštećuje. Nema analize, nema promišljan­ja, te se nova sredstva opetovano ulažu u popravak istih lokacija.

S druge strane, u pametnom sustavu zaposlenik grada po dojavi izlazi na teren, evidentira štetu i odmah je u realnom vremenu putem aplikacije „diže“u sustav gdje je kao novi zadatak odmah vidljiv i gradskoj upravi i izvođačima. U najkraćem mogućem roku izvođač šalje procjenu troškova, cjenik se odobrava jednim klikom miša nakon čega slijedi sanacija.

Nakon sanacije izvođač je dužan snimiti novo stanje te se radovi kontrolira­ju bez izlazaka na teren svaki izvođač prilaže sliku stanja na temelju koje upravitelj donosi odluku da li je intervenci­ja uspješno obavljena. Ovakav sustav dostupan je preko bilo kojeg pametnog uređaja, a u svakom trenutku svaka se intervenci­ja može pratiti po fazama.

Upravitelj pak može preciznije i štedljivij­e planirati ugovorene radove kroz godinu te ih iz mjeseca u mjesec revidirati i uspoređiva­ti planirano od realnog stanja. Valja spomenuti i jednu od najvažniji­h, a često zanemariva­nih prednosti detektiran­je crnih točaka na terenu.

Kad neki objekt ili prometnica učestalo trebaju intervenci­ju jednostavn­o je uočiti ponavljanj­e te analizirat­i zašto se nezgode događaju. Problem se onda može pametnije, ekonomični­je i dugotrajni­je sanirati. Također, pipGIS sustav pokazao se efikasnim u vatrogastv­u gdje vatrogasne postrojbe s implementi­ranim sustavom imaju točan uvid u lokaciju svakog hidranta, strujnog čvora, opasnog križanja i prije nego krenu na teren, pa ured za upravljanj­e kriznim situacijam­a može uključiti u sustav sve relevantne službe i točnim informacij­ama efikasno upravljati s nepogodom. Takvim se pristupom, što je najvažnije u cijeloj priči, mogu spriječiti nesreće.

 ?? PD ?? pipGIS prikaz intervenci­ja na karti
PD pipGIS prikaz intervenci­ja na karti
 ?? PD ?? Prikaz stanja pojedinačn­e intervenci­je
PD Prikaz stanja pojedinačn­e intervenci­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia