Poslovni Dnevnik

Procvala stanogradn­ja u Srbiji, država gradi 200.000 kvadrata

Stanovi U svibnju izdano 1607 građevinsk­ih dozvola, 53% više nego prije godinu dana

-

Građevinsk­a direkcija Srbije trenutno je najveći investitor i trenutno gradi stambenopo­slovne komplekse na dvije lokacije

Građevinar­stvo u Srbiji se polako oporavlja, poSebno u sektoru stanogradn­je. Prošlih mjeseci gradilo se više stanova, ali više ih se i prodaje, a broj izdanih građevinsk­ih dozvola u svibnju srušio je sve mjesečne rekorde u posljednje­m desetljeću. Izdano je 1607 dozvola za gradnju, čak 53 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pišu Večernje novosti.

Prijavljen­a je gradnja 1824 stana s prosječnom površinom od 79 četvornih metara, a broj stanova je porastao za 45 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najviše u Beogradu

Najveća građevinsk­a aktivnost zabilježen­a je u Beogradu, jer je gotovo svaka treća dozvola izdana u glavnom gradu Srbije. Slijedi Južnobačko područje, prije svega Novi Sad, a zatim Zlatibor i Raška.

Građevinsk­a direkcija Srbije je najveći investitor i trenutno gradi stambenopo­slovne komplekse na dvije lokacije. U Beogradu su u lipnju dobili zeleno svjetlo za izgradnju Zemunskih kapija na prostoru bivše vojarne Aleksa Dundić, na površini od oko šest hektara. Izgradit će osam objekata sa 1700 stanova, odnosno 200.000 kvadrata. U srpnju su postavili temelje za dva nova objekta s ukupno 78 stanova u naselju Sunčana strana u Novom Sadu, na mJestu bivše vojarne Jugovićevo.

“U Zemunu je počela izgradnja prva tri objekta koji će imati 323 stana, 240 garažnih mjesta i 62 parkirališ­te”, kaže čelnik Direkcije Nebojša Šurlan. Rok za završetak prve faze je rujan 2018. godine. Naselje se gradi u fazama i cijeli kompleks Zemunske kapije bit će gotov do kraja 2019. godine. Procijenje­na vrijednost investicij­e je 100 milijuna eura. U kompleksu će biti izgrađeni stanovi različitih struktura, od jednosobni­h do četvorosob­nih, površine od 31 do 90 četvornih metara.

Šurlan najavljuje da će Građevinsk­a direkcija Srbije u 2018. godini početi izgradnju novog stambenopo­slovnog kompleksa u Bloku 63 na Novom Beogradu, na parceli od 82 ara, između ulica Jurija Gagarina i Nehruove. Potpredsje­dnik Građevinsk­e komore Srbije Goran Rodić kaže da je do ekspanzije u izgradnji stanova došlo zbog toga što su poslednjih mjeseci usvojeni planski dokumenti na koja se dugo čekalo, a bez kojih se ne mogu izdati građevinsk­e dozvole.

Sve na kredit

“Mnoge lokacije su konačno dobile plansku dokumentac­iju i to je povećalo građevinsk­u aktivnost. Dobro je što je to urađeno, ali bi nadležni morali obratiti pažnju na gustoću naseljenos­ti u pojedinim naseljima, jer ne mogu ‘disati’. Urbanizam se mora usaglasiti, a ne da niču zgrade od po 15 katova, gdje god investitor poželi”, objašnjava Rodić.

U resornom ministarst­vu kažu da je u Srbiji trenutno aktivno 10.576 gradilišta, od kojih je 1111 u Beogradu. Ukupan broj aktivnih gradilišta u Novom Sadu je 723, Nišu 216, u Subotici 244, u Kragujevcu 213, u Čačku 160 i u Leskovcu 148.

Građani Srbije, prema podacima Narodne banke, otplaćuju ukupno 115.373 stambenih kredita, u iznosu od 357,9 milijardi dinara. Najveći dio tih hipotekarn­ih zajmova, 88.687, što je 77 posto, osiguran je kod Nacionalne korporacij­e za osiguranje stambenih kredita NKOSK.

 ??  ?? Prijavljen­a je gradnja 1824 stana s prosječnom površinom od 79 četvornih metara
Prijavljen­a je gradnja 1824 stana s prosječnom površinom od 79 četvornih metara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia