Poslovni Dnevnik

Rastavljen posljednji zrakoplov BH Airlinesa

Letenje Bosanskohe­rcegovačka zrakoplovn­a kompanija, osnovana 2004. godine, nasljednic­a Air Bosne, konačno otišla u povijest

-

Jedini bosanskohe­rcegovački nacionalni zračni prijevozni­k sada je konačno prošlost. Na tu kompaniju više neće podsjećati nijedan preostali zrakoplov, jer je posljednji rastavljen u dijelove, a u ponedjelja­k je trup tog zrakoplova odvezen na kamionu, piše Klix.ba. BH Airlines je nasljednik prve BiH zračne kompanije Air Bosna, osnovana 1994. Od 2004. promjenom imena u BH Airlines najavljeni su bolji dani, kompanija je obavljala redovne i čarter letove prema nekoliko destinacij­a u Europi. Međutim, loše poslovanje, nagomilani dugovi i gubiložaju. tak licencije doveli su 2015. do blokade svih računa kompanije, a radnici su ostali na ulici.

U razdoblju od 2005. pa do 2014. godine BH Airlines je imao 50 milijuna eura gubitka, dok je ukupna imovina kompanije iznosila tek devet milijuna eura. Vlada FBiH je pokušala prodajom vlasničkog udjela spasiti kompaniju, ali uzalud. U priču se kao partner uključio i turski Turkish Airlines, ali su se turski investitor­i brzo povukli zbog nesuglasic­a u načinu upravljanj­a i planovima za daljnji razvoj kompanije i BiH kompaniju ostavili u još težem financijsk­om po- Vlada FBiH nakon toga odobrava 3,5 milijuna KM (oko 14 mil. kuna) za BH Airlines kako bi spasila kompaniju od stečaja. Od polovine 2012. godine vlada FBiH ima udjel od 99,93 posto, a Ener- goinvest 0,07 posto u vlasništvu kompanije. Ubrzo je jedan od ATR72212 zrakoplova prizemljen zbog hitnog popravka. Nakon završenog servisa, ostaje prizemljen zbog nemogućnos­ti BH Airlinesa da izmi- ri dugove za popravak. U lipnju 2015. godine, vlada FBIH donosi odluku o gašenju BH Airlinesa zbog nagomilova­nih dugova prema kreditorim­a i dobavljači­ma. U tom trenutku kompanija je dugovala oko 8 milijuna eura kompaniji HETA za najam aviona, te 3,5 milijuna eura Međunarodn­om aerodromu Sarajevo. Ukupni dug kompanije u trenutku gašenja dosegnuo je 17 milijuna dolara. Posljednji komercijal­ni let BH Airlinesa obavljen je 11. lipnja 2015. godine. Certifikat o zračnim operacijam­a BH Airlinesa je ukinut 2. srpnja 2015. godine.

VLADA FBIH JE POKUŠALA PRODAJOM VLASNIČKOG UDJELA SPASITI KOMPANIJU, ALI UZALUD

 ?? PD ?? Veliki dugovi prvo zaustavili, pa ugasili BH Airlines
PD Veliki dugovi prvo zaustavili, pa ugasili BH Airlines

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia