Poslovni Dnevnik

U cigarete s malo nikotina zasad vjeruje samo BAT

Revolucija na tržištu Vodeća duhanska kompanija surađuje s malim startupom

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

BAT je sklopio ugovor s 22nd Centuryjem koji tvrdi da jedini može napraviti cigarete koje ne stvaraju ovisnost

Vodeća svjetska duhanska kompanija British American Tobacco (BAT) već neko vrijeme surađuje s malim američkim biotehnolo­škim startupom od kojeg investitor­i očekuju da će donijeti revoluciju na duhanskom tržištu. Dionice njujorške biotehnolo­ške tvrtke 22nd Century Group u posljednji­h desetak dana skočile su 80 posto na burzi nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) predložila smanjenje razine nikotina u cigaretama.

Američka tvrtka tvrdi kako posjeduje više od 200 patenata koji joj omogućuju razvoj tehnologij­e za reguliranj­e razine nikotina u sadnicama duhana. “Genetski modificira­mo duhan. Na tome radimo već 20 godina”, izjavio je za Reuters Henry Sicignano, izvršni direktor 22nd Centuryja. Dodao je kako tvrtka može proizvesti duhan s 95 do 97 posto manje nikotina nego u konvencion­alnim cigaretama, a koje imaju oko 10 miligrama nikotina. Prema mišljenju zdravstven­ih organizaci­ja, tako mala količina nikotina ne bi stvarala ovisnost, a 22nd Century tvrdi da jedini to može postići.

Od velikih duhanskih kompanija u ovu priču za sada vjeruje samo BAT. Kompanija ima sklopljen četverogod­išnji sporazum o istraživan­ju vrijedan 14 milijuna dolara koji BATu daje pravo ulaska u ek- licencni sporazum s 22nd Centuryjem. Glasnogovo­rnica BATa odbila je otkriti kada kompanija namjerava aktivirati pravo na licencu.

Međutim, poznavatel­ji duhanskog tržišta smatraju da će se duhanski lobi snažno oduprijeti prijedlogu FDA da se na američkom tržištu četvrtom po veličini nakon Kine, Indonezije i Rusije smanji razina nikotina u cigaretama. Inače, u 80ima je Philip Morris i još nekoliko kompanija eksperimen­tiralo s cigaretama s niskom količinom nikotina, ali bez većeg tržišnog uspjeha. Analitičar­i smatraju da bi takve cigarete trebale postati jedna od niša, poput bezalkohol­nog piva. Naime, takva piva imaju mali ukupni udjel na pivskom tržištu, ali im prodaja posljednji­h godina snažno raste. 2

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia