Poslovni Dnevnik

‘Poljaci se naivno nadaju jeftinom američkom plinu’

Sudar sa stvarnošću Prokremalj­ski mediji tvrde kako je želja Varšave za raskidom energetski­h veza s Rusijom teško izvediva

-

Ruski provladin portal Pogled ( Vzglyad) u utorak ocjenjuje da su nadanja Poljske i Europe kako će im u SADu odobriti “politički popust” na cijenu ukapljenog naftnog plina naivna, jer američke privatne kompanije koje nisu pod vladinom kontrolom neće ulaziti u nepotrebni svjesni gubitak. “Po svemu sudeći, poljska maštanja o izbavljenj­u od ruskog plina na račun američkog rasplinula su se u sudaru sa stvarnošću”, navodi Pogled napominjuć­i da je Varšava nezadovolj­na time što se američki ukapljeni naftni plin (LNG) pokazao skupljim od onoga koji joj dostavlja Gazprom.

Početkom godine cijena isporuke LNG-a iz SAD-a u Portugal, Italiju i Španjolsku bila je 245 dolara za 1000 prostornih metara, dok je istovremen­o cijena ruskog plina bila 183 dolara. Prošle godine Poljska je, kako se navodi, od Gazproma zakupila 11 milijardi prostornih metara plina, a ako bi ga zamijenila američ- kim, godišnje bi plaćala između 600 i 800 milijuna dolara više. Pogled navodi i kako bi građani i gospodarst­vo Europske unije u hipotetsko­m slučaju zamjene ruskog plina “iz cijevi” američkim “s brodova” godišnje plaćali između 13 i 17 milijardi dolara više. Osim toga, upozorava Pogled, Amerikanci­ma je na raspolagan­ju visokodoho­dovno azijsko tržište, pa nemaju potrebe ulaziti u svjesni gubitak u Europi.

“U stvarnosti, SAD ne može osigurati Europi dostatan opseg isporuke. Čak kad bi se Amerikanci­ma to omogućilo, tehnički bi to bilo neizvedivo imajući u vidu ograničenj­a za prolazak tankera uskim morskim kanalima prema poljskom LNG terminalu. Veliki tankeri tamo ne mogu prići, nego samo manji, koji prevoze po 120 do 150.000 prostornim metara plina. Samo za poljske potrebe od 11 milijardi prostornih metara godišnje, trebalo bi prihvatiti i otpremiti više od 73.000 takvih tankera”, zaključuje Pogled.

 ?? REUTERS ?? Poljski LNG terminal Swinoujsci­e
REUTERS Poljski LNG terminal Swinoujsci­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia