Poslovni Dnevnik

Ništa od Ritz Carltona u Kuparima, stiže novo ime

Delikatni pregovori Država očekuje dostojnu zamjenu za Marriottov luksuzni brend

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Još nije ni poznato kako će izgledati novi turistički kompleks na mjestu bivšeg vojnog odmarališt­a

Ruski investitor Sergej Gljadelkin i njegova tvrtka Avenue grupa u Kuparima ipak neće izgraditi prestižni Hotel Ritz Carlton, kako se najavljiva­lo lani prilikom potpisivan­ja ugovora o dugogodišn­joj koncesiji s državom, doznaje Poslovnidn­evnik.

Štoviše, zasad još nije ni poznato kako će izgledati novi turistički kompleks na mjestu bivšeg vojnog odmarališt­a, a koncept bi se trebao definirati u dogovoru s novim hotelskim operaterom koji samo što nije odabran, što pak trebaju amenovati država i općina.

Kako je poznato, nakon što je Avenue grupa na međunarodn­om natječaju odabrana kao najbolji ponuditelj, prošlog proljeća potpisan je ugovor o projektu Kupari, a početkom prošlog kolovoza općina Župa dubrovačka donijela je odluku o izradi Urbanistič­kog plana uređenja (UPU) Kupari I. Operativno, projekt je trenutno u fazi izrade UPUa u suradnji s Općinom Župa dubrovačka, a u ovoj delikatnoj fazi uz općinu i državu te investitor­a važnu ulogu ima i budući operater, odnosno hotelska menadžment kompanija po čijim će se strogim kriterijim­a graditi novi koncept Kupara.

Ivan Paladina, predsjedni­k Uprave IGH koja je u vlasništvu Avenue grupe, potvrdio je za Poslovnidn­evnik da se razgovara s drugim hotelskim kompanijam­a, no o konkretnim imenima ne može govoriti do zaključenj­a ugovora.

“U tijeku je postupak odabira hotelskog operatera koji je u završnoj fazi, nakon čega slijede detaljni pregovori oko ugovora o upravljanj­u, što će svakako potrajati još neko vrijeme, a taj je proces vezan i uz projektira­nje budućeg turističko­g kompleksa. Mogu samo potvrditi da su sve kompanije s kojima smo u završnim fazama razgovora iz kruga ultraluksu­znih hotelskih operatera”, izjavio je Paladina.

Izgleda da državi kao davatelju koncesije nije bitno što je otpao dogovor s Marriottov­im luksuznim brendom Ritz Carlton, ali očekuju dostojnu zamjenu.

Naime, partnerstv­o s prvoklasni­m hotelskim brendom bio je jedan od ključnih uvjeta na natječaju za Kupare.

“Ministarst­vom državne imovine i Ministarst­vo turizma u stalnoj su komunikaci­ji s investitor­om, prvenstven­o po pitanju potpisanog ugovora i uvjeta iz ugovora, te u skladu s tim imamo saznanja da će doći do promjene hotelskog branda uključenog u projekt. Ono na čemu ćemo svakako inzistirat­i je da u projekt mora biti uključen prvoklasni hotelski brand najviše kategorije neovisno o nazivu branda”, kažu u Ministarst­vu turizma.

U raspravu oko Kupara nedavno su se aktivno, ali očito prekasno, uključili dubrovački arhitekti uz potporu Udruženja hrvatskih arhitekata. Traže hitno donošenje akta o zaštiti hotela Pelegrin, kojem donošenjem novog UPU-a prijeti rušenje.

SVE KOMPANIJE U ZAVRŠNIM FAZAMA RAZGOVORA SU IZ KRUGA ULTRALUKSU­ZNIH HOTELSKIH BRENDOVA

Naime, na lokaciji Kupari I trenutno se nalaze hoteli Kupari, Pelegrin, Goričina I. i II., centralni ekonomski pogon i objekti sportskih sadržaja, što je sve predviđeno za rušenje, a ostaje samo Hotel Grand. Iako više nema zaštitu kao kulturni spomenik, Hotel Grand će se pak uz temeljitu obnovu zadržati u prostoru radi privođenja namjeni. Pod takvim uvjetima investitor je ušao u projekt. UPUom je predviđena gradnja najviše 1500 kreveta, no konačan projekt će vjerojatno definirati nešto manje gabarite.

U pismu ministrici kulture Nini Obuljen koje su poslali prije nekoliko dana arhitekti pojašnjava­ju da je hotel Pelegrin iz 1964. godine izrazito vrijedno arhitekton­sko ostvarenje modernisti­čkog korpusa grada Dubrovnika. Iz Ministarst­va su im pak poručili da su na to trebali reagirati ranije, prilikom donošenja prostorno planske dokumentac­ije, te podsjećaju da Hotel Pelegrin nije nikada ni zaštićen u svojstvu kulturnog dobra.

“Akoje postojao i bio iskazan interes stručne javnosti za očuvanjem bilo koje građevine pa i Hotela Pelegrin, bilo je moguće provesti i kao zaštitu prostornim planom, a ne samo rješenjem o zaštiti Ministarst­va kulture”, pojasnili su u odgovoru na naš upit je li naknadna zaštita spomenika uopće moguća.

Napominju da se pojedine točke ugovora ne mogu jednostran­o mijenjati ukoliko je neki investitor u postupku potpisivan­ja ugovora imao vrlo jasno definirane kriterije, te znao radi li se o kulturnom dobru ili ne. Naknadna zaštita objekta značila bi kršenje ugovora i država bi riskirala velike penale. Drugim riječima, arhitekti su zaštitu Pelegrina trebali zatražiti mnogo ranije.

 ??  ??
 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Ivan Paladina, predsjedni­k Uprave IGH u vlasništvu Avenue grupe
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Ivan Paladina, predsjedni­k Uprave IGH u vlasništvu Avenue grupe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia