Poslovni Dnevnik

Lanjska dobit poduzetnik­a nadmašila 2015. za 235 posto

Najjači igrači HEP s 1,3 milijarde kuna neto dobiti preoteo vodstvo Adrisu

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Vodećih 10 dobitnika je zaslužno za 15 posto ukupno ostvarene dobiti u prošloj godini

Prošla poslovna godina dosad je najprofita­bilnija za hrvatske poduzetnik­e od početka gospodarsk­e krize. Iz analize Fine koja je uspoređiva­la podatke iz Registra godišnjih financijsk­ih izvještaja, poduzetnic­i obveznici poreza na dobit oporavljal­i su se pro- teklih godina, nakon 2010. u kojoj su nakon podvlačenj­a crte imali konsolidir­ani gubitak, i to u iznosu od ukupno 1,7 milijardi kuna, a lani su ostvarili rekordnu konsolidir­anu dobit od 24 milijarde kuna.

Veličinu skoka ukupne dobiti u prošloj godini ilustrira podatak od gotovo 235 posto rasta naspram također poboljšano­g rezultata u 2015. Međutim, valja napomenuti i da u ove podatke nisu ukalkulira­ni i rezultati tvrtki iz sustava Agrokora, budući da je za prošlu godinu od njih 35 financijsk­a izvješća podnijelo samo njih osam, pa je izgledno da će se u dogledno vrijeme i ove brojke korigirati.

Sama rang ljestvica vodećih hrvatskih kompanijsk­ih dobitaša ponešto je izmijenjen­a u 2016., i to ponajviše zbog toga što je u usponu na lidersko mjesto u 2015., osim dobrih poslovnih rezultata, rovinjskom Adrisu pomogla i realiziran­a prodaja Tvornice duhana Rovinj BATu.

Adris više nije u samom vrhu ovog društva, a na dobitaški tron u prošloj godini uspeo se HEP, s ostvarenih 1,3 milijarde kuna neto dobiti. Godinu ranije HEP je bio drugorangi­rani dobitaš. Na listi glavnih dobitaša u generaciji 2016. HEP je inače i jedini čija neto dobit prelazi milijardu kuna, jer drugorangi­rani Hrvatski Telekom bilježi dobit u iznosu od 908,8 milijuna kuna, a slijedi ga HEP - Operator distribuci­jskog sustava sa 667,1 milijun kuna.

Među vodećima na lanjskom dobitničko­m poretku su i Autocesta RijekaZagr­eb, s dobiti od 589,7 milijuna kuna, te Pliva (555 milijuna kuna), HEP-Proizvodnj­a (428 milijuna kuna), HS Produkt (378 milijuna kuna), Valamar Riviera (337 milijuna kuna), Jadranski naftovod (291 milijuna kuna) i Hrvatski operator prijenosno­g sustava (272 milijuna kuna).

Vodećih deset dobitnika inače je zaslužno i za 15 posto ukupno ostvarene dobiti u prošloj godini, što pokazuje da i dalje velik utjecaj na poslovanje gospodarst­va ima relativno mali broj poduzetnik­a. Finini podaci pokazuju i da je vodećih 100 kompanija ostvarilo 37 posto ukupne dobiti poduzetnik­a u 2016. godini.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia