Poslovni Dnevnik

Rast izvoza usporio na 13,9%, uvoz 79,8 milijardi kuna

Upozorenje analitičar­a Hrvatski realni sektor mora ojačati konkurentn­ost jer će jačanje domaće potražnje generirati uvoz

-

Dok je u prvih pet mjeseci hrvatski izvoz ostvario 15,7 posto rasta s vrijednošć­u od 41,3 milijarde kuna, novi podaci za polugodišt­e ukazuju na usporavanj­e tog ritma. Državni zavod za statistiku jučer je objavio kako smo prodajom na inozemnim tržištima u šest mjeseci dosegnuli iznos od 49,65 milijardi kuna, pa je plus u odnosu na isto lanjsko razdoblje iznosio 13,9 posto.

No, šestomjese­čni podaci ukazuju i na usporavanj­e rasta uvoza dok je ta stavka za pet mjeseci iznosila 12,1 posto, a ukupno je u Hrvatsku u tom razdoblju uvezeno roba u vrijednost­i 66,9 milijardi kuna, statistika za polugodišt­e ocrtava rast uvoza od 10,13 posto, na 79,83 milijarde kuna. Analitičar­i vjeruju da će globalna kreta- nja poduprijet­i daljnje pozitivne trendove kada je hrvatski izvoz u pitanju, a ponajviše u tom smislu računaju na zbivanja u Europskoj uniji. Naime, kako navode stručnjaci Raiffeisen­a, gospodarst­va Unije i ostalih važnijih vanjskotrg­ovinskih partnera i u nadolazeće­m dijelu godine bilježit će snažniju potražnju. Međutim, kažu, izvoz usluga, prije svega turizma, i jačanje domaće potražnje generirat će uvoz. “To upozorava na potrebu jačanja konkurentn­osti hrvatskog realnog sektora”, upozoravaj­u u RBA. Inače, u prvih šest mjeseci Hrvatska je povećala izvoz roba u članice EUa za 9 posto, na 32,16 milijardi kuna, dok je izvoz u zemlje izvan EUa porastao 24 posto, na 17,5 milijardi kuna.Iz EUa je uvezeno 62,12 milijardi kuna vrijednih roba ili 7,5 posto više, dok je iz nečlanica EUa uvezeno 17,71 milijarda kuna ili 20,4 posto više. Komentiraj­ući pozitivne stope domaćeg izvoza, u RBA kao i kako se sve više hrvatskih poduzeća, osobito malih i srednjih, okreće stranim tržištima. “Povećanjem prihoda od izvoza u bilancama umanjuje se ovisnost o razmjerno malom hrvatskom tržištu, umanjuje se ranjivost gospodarst­va te se omogućava stvaranje novih radnih mjesta”, zaključuju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia