Poslovni Dnevnik

Svi bi u Novi Zagreb, cijene stanova porasle 6,4 posto

Nestašica u Dubravi Potražnja za dvosobnim stanovima veća je od potražnje

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Zagreb bilježi veliki porast stanova za iznajmljiv­anje turistima čiji broj je u četiri godine porastao s 250 na više od 3000 s tendencijo­m rasta

Tražene cijene stanova u Zagrebu su tijekom srpnja porasle, a najveći rast su zabilježil­e nekretnine u Novom Zagrebu. Naime, prema podacima oglasnika Crozilla.com, oglašavane srpanjske cijene bile su u Novom Zagrebu 6,4 posto više no u istom mjesecu lani, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1349 eura.

Dobar posao

Na zapadnom dijelu Zagreba cijene stanova bilježe najmanje promjene, a tijekom srpnja su bile 2,9 posto više no u istom mjesecu lani. Prosječna tražena cijena tamošnjih stambenih kvadrata iznosila je 1513 eura. Na istočnom dijelu grada, cijene su na godišnjoj razini porasle za četiri posto, te su tijekom srpnja u prosjeku iznosile 1576 eura po kvadratu. Osim porasta cijena stanova, na tom je dijelu Zagreba zabilježen i osjetan porast potražnje.

Ivana Čikić, vlasnica agencije za nekretnine Dom ekspert iz Sesveta je za Crozillu komentiral­a kako je stanje na tamošnjem tržištu izrazito dobro te kako je prodaja osjetno porasla. “Prodaje se novogradnj­a, ali isto tako i nekretnine starije gradnje. Potra- žnja je dosta velika, pa se prodaju i one nekretnine koje već neko vrijeme stoje na tržištu. U ovom dijelu grada je trenutno potražnja veća od ponude, a nedostaje upravo onakvih nekretnina kakve se trenutno najviše traže, a to su dvosobni, trosobni i veći stanovi dobrog rasporeda prostorija”, komentiral­a je Čikić.

U centru Zagreba prosječna oglašavana cijena stanova iznosila je 1991 euro po četvornom metru, a taj je iznos 5,8 posto veći nego u istom mjesecu lani, te 4,5 posto veći no 2015. godine. Kada je riječ o potražnji, centar je i tijekom srpnja ostao dio grada u kojem se putem oglasnika Crozille najviše pretraživa­la ponuda stanova za prodaju. “Nije novost da su stanovi u Zagrebu traženiji no u drugim gradovima, a osim za stanovanje, u posljednje se vrijeme kupuju i kako bi se preuređiva­li u smještajne jedinice za dnevni najam za što postoji velik interes stranih i domaćih turista.

Iznajmljiv­anje apartmana

Ponekad se čini kako jednakom brzinom raste broj turista i broj smještajni­h jedinica koje im se nude na raspolagan­je”, ističu u Crozilli.

Bruno Babić, voditelj mreže “Apartmani u centru Zagreba” kaže kako u Zagrebu dolazi do prezasićen­ja jer je 2013. bilo 250 jedinica u ponudi, a danas 3000 i brojka raste munjevito. Dodaje da je centar uglavnom atraktivan posjetitel­jima bez automobila.

 ?? FOTOLIA ?? U glavnome gradu cijene su, ovisno o kvartu, porasle od 2,9 do 6,4 posto
FOTOLIA U glavnome gradu cijene su, ovisno o kvartu, porasle od 2,9 do 6,4 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia