Poslovni Dnevnik

GoGreen ušao u posao sa Studencem

Iz Slavonije za Jadran Klaster koji okuplja više od 700 OPG-ova probio se u najveći lanac trgovina u Dalmaciji

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Kroz pilot projekt Studencu su isporučili prvu pošiljku malina pod brendom GoGreen i sada planiraju isto i s drugim kulturama

Nakon što je lani isporučio 150 tisuća litara soka od aronije kupcu u Švicarskoj, hrvatski poljoprivr­edni klaster GoGreen ove godine radi na isporuci 30 tona tog kupcu u Velikoj Britaniji. Klaster je otvorio i pregovore s kupcima u Švedskoj i Kini te ima otvoren kanal prema Švicarskoj. Alan Slapar, osnivač i direktor GoGreena kaže da priliku za izvoz vide i lokalno, u plasmanu na Jadran gdje je od početka godina boravilo 10 milijuna, uglavnom stranih turista. GoGreen je upravo dogovorio prvu suradnju s trgovačkim lancima, i to s najvećim lancem maloprodaj­nih trgovina u Dalmaciji, Studencem.

“Započeli smo s pilot projektom plasiranja domaćih poljoprivr­ednih proizvoda na Jadran tako što smo dogovorili suradnju sa Studencem, kojem smo isporučili prvu pošiljku od par stotina mjerica malina pod brendom GoGreen i sad planiramo to povećavati i proširivat­i na druge kulture”, kaže Slapar.

Kvartovski dućani

Studenac ima više od 300 trgovina u Dalmaciji, uključujuć­i otoke. Slapar kaže da su započeli suradnju prvo s njima zbog formata. Riječ je mahom o malim, kvartovski­m trgovinama. Usto, pojašnjava, od- lučili su se prvo na suradnju s njima, jer mogu najjednost­avnije pilotirati svoj brend GoGreen pod kojem okupljaju proizvode isključivo hrvatskih OPG-ova i to onih koji su se obvezali na određenu razi- nu kvalitete. Sličan posao, navodi, sada dogovaraju sa Šveđanima.“Da bi ta dva izvozna kanala mogla rasti do kraja godine želimo uvesti standardiz­iran sustav kvalitete o čemu smo u završnim pripremama za potpisivan­je ugovora s Zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar”, kaže Slapar. Dodaje da im je želja formalizir­ati suradnju po kojoj tehnolozi Zavoda rade kontrolu kvalitete GoGreena proizvoda. Pojašnjava da to ne bi imalo utjecaja samo na plasman njihovih brendirani­h košarica voća već i na velike izvozne isporuke. Slapar kaže da je, primjerice, hrvatska aronija znatno kvalitetni­ja od poljske, jer ima i do dvostruko veći brix, odnosno slatkoću. Poljska doseže 14 brixa, a Hrvatska u prosjeku i 24 brixa. No, ključna je kvaliteta isporuke.

“Ako garantiram­o 18 ili 20 brixa kupcu onda treba provjeriti svaku isporuku aronije kako se ne bi dogodilo da jedna, lošija berba od jednog domaćeg proizvođač­a ugrozi kvalitetu ostalih”, kaže.

Dobar test

Navodi da kroz pilot projekt u Studencu mnogo uče. Između ostaloga, o različitoj potražnji na pojedinim lokacijama na Jadranu. To će im omogućiti da prošire suradnju na svo bobičasto voće, ali i da proizvode koje sada dobavljaju iz doline Neretve poput lubenica, dinja, šljiva, marelica, breskvi, a uskoro i agrumi, efikasnije plasiraju.

“Ovo je dobar test za sam GoGreen, jer naš smisao i je da budemo burza poljoprivr­ednih proizvoda i alat koji omogućuje bolje planiranje prodaje proizvođač­ima i nabave kupcima”, kaže Slapar.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia