Poslovni Dnevnik

Teran bez pravilne etikete na police do isteka zaliha

Upute vinarima Naziv sorte oko koje smo se sporili sa Slovencima, a čemu je u našu korist presudila EK, mogu koristiti samo vina s oznakom ‘Hrvatska Istra’ s pravilnim natpisima

-

Nakon što je Europska komisija nedavno dala i konačnu presudu u sukobu Hrvatske i Slovenije oko prava na korištenje imena vinske sorte Teran, ministarst­vo poljoprivr­ede objavilo je pravila kojih će se domaći vinari morati držati žele li butelje s tim nazivom plasirati na domaće i europske police.

Naziv sorte Teran može se, stoji u pojašnjenj­u, koristiti samo za vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti Hrvatska Istra. Pritom je uvjet i da se oznake ‘Hrvatska Istra’ i ‘Teran’ nalaze u istom vidnom polju, a ime sorte mora biti otisnuto u manjem fontu.

No, delegirano­m Uredbom Komisije od 19. svibnja 2017. ostavljeno je prostora i za određena odstupanja. Tako će u prodaju moći i vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti, a koja su proizveden­a prije stupanja na snagu Uredbe (prije 21. srpnja 2017.), a koja nose oznaku ‘Hrvatska Istra’, mada im naziv sorte nije manji i u istom vidnom po- lju. No, pojašnjava­ju u Ministarst­vu, takve će butelje moći na police samo dok se ne potroše zalihe. Napominju da i ova pravila vrijede isključivo za vina sa spomenutom zaštićenom oznakom izvornosti.

Inače, iako je za Bruxelles i Hrvatsku priča o sporu oko Terana završena, nezadovolj­ni Slovenci na takav rasplet ne pristaju. Krajem srpnja tamošnja vlada donijela odluku da tuži Europsku komisiju jer je ona delegirani­m aktom dopustila da se na području EUa prodaje istarski teran. Od suda EU u Luksemburg­u Slovenija će tražiti da akt poništi.

“EK je ovime legalizira­la nezakonito označavanj­e proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizira kršenje pravne stečevine EUa”, rekao je Tolušićev kolega Dejan Židan.

Dodao je i da je Slovenija za tužbu protiv briselske odluke osigurala ekspertna mišljenja poznatih europskih stručnjaka.

 ?? FOTOLIA ?? Uredbe EK o korištenju imena Teran stupila je na snagu 21. srpnja ove godine
FOTOLIA Uredbe EK o korištenju imena Teran stupila je na snagu 21. srpnja ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia