Poslovni Dnevnik

Instituti teško do tržišnih projekata

Znanost & tržište EIZ sad bolje koristi novac EU, proračun ipak glavni oslonac

- JADRANKA DOZAN

Kroz projekte koje rade “za tržište” EIZ i Institut za javne finacije lani zaradili manje nego godinu prije

Znanstveno­istraživač­ki rad u zagrebačko­m Ekonomskom institutu prošle je godine u najvećoj mjeri obilježila provedba znanstveni­h kompetitiv­nih projekata iz fondova Europske unije. Osvrćući se na glavna obilježja poslovanja u 2016. ravnatelji­ca Instituta Maruška Vizek je u ovih dana objavljeno­m godišnjem izvješću o radu EIZa (za nju ujedno i prvom u ulozi ravnatelji­ce) podcrtala i da je znanstvena produkcija nastavila rasti, kako kaže, i po broju objavljeni­h radova i po njihovoj kvaliteti. No, kao i kod drugih javnih instituta sličnog znanstveno­g profila, sa zarađi- vanjem na projektima za tržište odnosno generiranj­em tzv. vlastitih prihoda stvari se očito pomiču teže.

Tako je EIZ, koji ukupno ima 60ak zaposlenih, lani uspio tek malo smanjiti udjel financiran­ja izravno iz državnog proračuna sa 72 posto na 69 posto (neizravno je udjel i nešto veći). Od ukupno 13,4 milijuna kuna prihoda proračunsk­ih je bilo 9,2 milijuna, a malom poboljšanj­u omjera ponajprije je pridonijel­o bolje upravo korištenje pomoći EU i međunarodn­ih organizaci­ja. Ta je prihodna stavka u odnosu na prethodnu godinu udvostruče­na, s milijun kuna na 2,2 milijuna. Istodobno, kroz projekte koje rade “za tržište” lani su zaradili nepunih 1,5 milijuna, oko pola milijuna manje nego 2015. “Nedostatak poslovnog optimizma, usporavanj­e poslovnih aktivnosti te odlaganje odluka o novim investicij­ama i poslovnim poduhvatim­a odrazilo se i na sla- bije ugovaranje novih projekata za tržište”, konstatira­la je Vizek, dodajući kako su ugovoreni projekti uspješno provedeni te da se 2016. u Institutu radilo na 28 projekata za tržište.

I Institut za javne financije lani je zabilježio nešto slabije tzv. vlastite prihode; od projekata za tržište prihodoval­i su 5,1 milijun ili blizu pola milijuna manje nego godinu prije. IJF je osjetno manje prihoda nego prethodne godine ostvario i od međunarodn­ih donacija i tijela EU (samo 122.000 kuna), no tom institutu s ukupno 20ak zaposlenih udjel proračunsk­og financiran­ja je osjetno manji, približno trećinu (izravno iz proračuna).

Institut za razvoj i međunarodn­e odnose, pak, na proračun se u prihodima oslanja čak tri četvrtine, od nepunih 10 mil. kuna prihoda iz proračuna dolazi 7,4 milijuna, a ostale prihode iz domaćih i međunarodn­ih izvora lani su povećali s 2,1 na 2,5 milijuna.

 ?? SLAVKO MIDŽOR/ ?? Maruška Vizek, ravnatelji­ca EIZ-a
SLAVKO MIDŽOR/ Maruška Vizek, ravnatelji­ca EIZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia